• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema promjena u strategiji borbe protiv recesije

Predsjednik Evropske centralne banke Žan Kold Triše odbacio je mogućnost velikih promjena u strategiji borbe protiv recesije.

 Nema promjena u strategiji borbe protiv recesije Izvor: MONDO

"Aktivnosti Evropske centralne banke treba prevashodno primjeniti kroz bankarski sistem", rekao je Triše i odbacio tvrdnje da je Upravni odbor ove banke podijeljen oko toga.

On je početkom mjeseca najavio da će Evropska centralna banka objelodaniti nove mjere nakon sastanka Upravnog odbora 7. maja.

To je uslovilo očekivanja da će Evropska centralna banka slijediti primjer Engleske banke i američkih Federalnih rezervi u "zaobilaženju" bankarskog sistema kako bi u potpunosti otkupila privatni ili državni dug.

Triše nije odbacio takve mjere, ali je podržao Aksela Vebera, predsjednika njemačke Bundesbanke, koji je početkom nedjelje izrazio zabrinutost zbog direktnih intervencija.

U iznenađujuće otvorenoj debati svi članovi Upravnog odbora Evropske centralne banke, kao što su Lukas Papademos, potpredsjednik, i guverner austrijske centralne banke Edvald Novotni, rekli su da bi otkupljivanje duga privatnog sektora moglo pomoći privredi evrozone.

Triše je naglasio da veći značaj ima bankarski sistemi u obezbjeđivanju finansija u privredi evrozone nego u SAD.

Evropska centralna banka, rekao je on, uzeće u obzir u određenom trenutku da će morati da "preokrene" finansijsku pomoć koju pruža.

"Ponovna izgradnja ekonomskog osjećaja je od kljužne važnosti, a povjerenje danas oslanja se jednako na odvažnost naše neposredne odluke i kredibiliteta naše izlazne strategije", rekao je Triše.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE