• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brodska rafinerija isporučuje bitumen

U Rafineriji nafte Brod počela je proizvodnja i isporuka industrijskog i putnog bitumena, proizvoda koji imaju sezonski karakter.

 Brodska rafinerija isporučuje bitumen Izvor: MONDO

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Aleksandra Vukašinović je dodala da je proizvodnja bitumena počela nakon nedavnog remonta i puštanja u proizvodnju "Postrojenja 42" i nove linije prerade nafte u brodskoj Rafineriji. Prema njenim riječima, to sve omogućava dnevnu proizvodnju oko 450 tona bitumena, dok je ukupni plan za ovu godini više od 100.000 tona.

"Ovo postrojenje omogućava proizvodnju bitumena u nekoliko klasa. U Rafineriji nafte se proizvodi kvalitetan bitumen za industrijske svrhe, primenjuje se za hidroizolacione i izolacione materijale, korozionu zaštitu u građevinstvu, elektroindustriji, industriji gume i drugim industrijskim granama", precizirala je Vukašinovićeva.

Prema njenim riječima, pokretanjem proizvodnje bitumena u Rafineriji nafte Brod, domaća i inostrana građevinska preduzeća koja rade na prostoru RS i BiH moći će da koriste domaći proizvod izuzetnog kvaliteta i konkurentne cijene koja će korektivno uticati i na cijenu njihovih radova i građevinskih objekata objekata, naglašavajući da će se ovaj proizvod koristiti na domaćem, kao i na tržištu zemalja u okruženju.

Ona je napomenula da je prošle sedmice završen remont i "Sekcije 35" u koju je uloženo više od 1,5 miliona evra, čime je omogućena stalna proizvodnja evrodizela po kvalitetu BAS EN 590.

"Učešće sumpora u evrodizelu brodske rafinerije iznosi do 50 ppm, dok je na osnovu Odluke o kontroli kvaliteta naftnih tečnih goriva dozvoljen iznos do 350 ppm. Na ovaj način Rafinerija nafte Brod je prešla sa proizvodnje D2 na proizvodnju dizela `euro 4`, dva i po mjeseca prije isteka rokova po Odluci o kontroli kvaliteta tečnih naftnih goriva. Prve količine `euro 4` dizela iz Rafinerije sa `Sekcije 35` naći će se na pumpama u toku ove sedmice", naglasila je Vukašinovićeva.

Ona je dodala da nastavak aktivnosti Rafinerije nafte ide u pravcu realizacije ostalih ulaganja proisteklih iz obaveza iz privatizacionog ugovora. Slijedeći projekti odnose se na kompletnu rekonstrukciju i modernizacije nove linije prerade kroz uvođenje novih tehnologija koje omogućavaju ekološke stadarde u proizvodnji čime će Rafinerija nafte preći na preradu tri miliona tona sirove nafte godišnje, uz kvalitet svih derivata u skladu sa važećim standardima EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE