• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bezobrazluk banaka u BiH"

"Postoje mehanizmi kako reagovati i zaustaviti drskost i bezobrazluk banaka u BiH", tvrdi ekonomski analitičar Duljko Hasić.

 "Bezobrazluk banaka u BiH" Izvor: MONDO

Hasić tvrdi da ukoliko uskoro ne budu zaustavljene, komercijalne banke u BiH podići će kamate i na nivo iznad 18 ili čak 20 posto.

"Regulatori moraju da zaustave sve ovo što se dešava u bankarskom sektoru. Potrebno je postaviti odgovarajuće limite do kojeg se iznosa kamata može podići. Ako im se bude dozvolilo, banke će ići sigurno i dalje u povećanju kamata", tvrdi za sarajevski "Dnevni avaz" Hasić.

U tom slučaju, prema njegovim riječima, privreda BiH neće postojati, jer ne može izdržati ovolike kamate.

"Bankari upoređuju BiH s ruskim tržištem, gdje su kamate iznad 18 posto. To je našim privrednicima jasno poručeno na sastanku s Udruženjem banaka", kaže Hasić.

On ističe da su građani i naša privreda postali taoci bankarskog sistema.

"Ne smije se više dozvoliti bankama da se ponašaju na ovakav način. Banke danas mogu nabrojati ko zna koliko faktora i onda podići kamatnu stopu. Na kraju će tražiti opravdanje i za povećanje kamate na 50 posto! Postavlja se pitanje da li bi i u tom slučaju reagirale Centralna banka BiH i Agencija za bankarstvo BiH", ističe Hasić.

Prema njegovim riječima, institucije BiH mogu i moraju spriječiti divljanje kamata.

Hasić apsolutno odbacuje navode Agencije za bankarstvo i Centralne banke (CBBH) da ne mogu spriječiti banke da samostalno odlučuju o visini kamata.

"To nije tačno. Postoje mehanizmi kako se može reagovati i zaustaviti ova drskost, ovaj bezobrazluk banaka u BiH. I Agencija i Centralna banka mogu uvesti reda u okviru pasivnih kamatnih stopa preko euribora. Može se tačno popisati do kojeg nivoa mogu ići kamatne stope, kao što je slučaj u oblasti naftne industrije. Tvrdnje ljudi iz Centralne banke i Agencije nisu ništa drugo do znak njihove nemoći i priznanje da ne mogu regulirati procedure u bankarskom sistemu, pogotovo u pogledu kamatnih stopa", rekao je Hasić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE