• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvoriti što bolji poslovni ambijent u Srpskoj

Procesu privlačenja stranih ulaganja u Srpskoj treba prići odgovornije i organizovanije, smatra ministar za ekonomske odnose RS Jasna Brkić.

 Stvoriti što bolji poslovni ambijent u Srpskoj Izvor: MONDO


Svjetska ekonomska kriza sigurno će imati svoj doprinos na pad direktnih stranih investicija, kako u Republici Srpskoj (RS) i BiH, tako i u zemljama okruženja, što zahtijeva da se procesu privlačenja stranih ulaganja u Srpskoj priđe odgovornije i organizovanije, ocijenila je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Jasna Brkić.

Brkićeva je istakla da je, kao dio sistemskih nastojanja na poboljšanju uslova za investiranje i stvaranje stabilnog i poslovnog ambijenta, Vlada Srpske usvojila Strategiju podsticanja i razvoja stranih ulaganja u RS u periodu 2009- 2012. godina, čije usvajanje se uskoro očekuje i u Narodnoj skupštini RS.

"Strategijom podsticanja stranih ulaganja u RS u periodu 2009- 2012. godina definisana su četiri strateška cilja i to unapređenje investicione i poslovne klime, osnov za povećanje privrednih investicija i stvaranje efektivnog, institucionalnog okvira za privlačenje direktnih stranih investicija", objasnila je Brkićeva.

Ona je naglasila da je privlačenje stranih investicija prioritetan zadatak Vlade RS i cijele Srpske, jer je vrlo značajno za RS da dobije što više stranih investicija s obzirom na resurse koje ima, a koji nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni, kao i na razvojne projekte.

Prema njenim riječima, sredstva za podsticaj izvoza su značajno povećana u odnosu na ranije godine, a izvoznici su vrlo zainteresovani za postojanje sistematskog rješenja i to je ono što većina njih ističe kao prijedlog kod raspodjele tih sredstava.

"Preduzeća `Famos` Istočno Sarajevo i `Orao` AD Bijeljina su na osnovu dodijeljenih sredstava za podsticaj izvoza za ovu godinu povećali izvoz i proizvodnju, primili nove radnike i planiraju do kraja godine primati još radnika. Iako su ovo skromna sredstva, a očekivanja izvoznika za pomoć i podršku u ovo krizno vrijeme znatno veća, ipak mislim da će ova Vladina odluka dati efekte, a nama je jako bitno da to bude uskoro", naglasila je Brkićeva.

Ona je najavila da su u toku aktivnosti na formiranju odjeljenja za promociju izvoza i za privlačenje direktnih stranih ulaganja unutar ovog ministarstva, kako bio bilo obezbijeđeno adekvatno provođenje ove strategije.

Govoreći o podsticanju domaće proizvodnje, Brkićeva je navela da je RS u 2008. godini izvezla robu u vrijednosti od milijardu i 980 miliona KM, a prosječna cijena izvoznog proizvoda je iznosila 0,4 KM po kilogramu, a kada je riječ o uvozu, prosječna cijena uvoznog proizvoda u RS je iznosila 1,81 KM po kilogramu.

"Dakle, uvezli smo 4,17 milijardi KM u RS i ovi podaci najbolje ilustruju šta uvozimo, a šta izvozimo i šta doprinosi spoljnotrgovinskom deficitu. Osim mjera koje je Vlada RS preduzela u smislu definisanja kreditnih linija koje će pomoći izvoznicima, u cilju lakše dostupnosti sredstava, potrebno je i formiranje garantnog fonda, koji će pomoći mogućnosti otkupa potraživanja, kada je riječ o izvoznim preduzećima", naglasila je Brkićeva za "Nezavisne novine".

Činjenica da je pokrivenost uvoza izvozom RS sa zemljama članicama EU znatno bolja i veća, nego što je to u razmjeni sa susjednim zemljama Srbijom i Hrvatskom, navela je Brkićeva, govore u kom pravcu treba djelovati, jer gro deficita koje RS ima nastaje upravo u razmjeni između Hrvatske i Srbije.

"Mjere i pomoć Vlade i svih drugih institucija sigurno mogu doprinijeti da više proizvoda izvozimo sa naših prostora. Trajno treba raditi na razvijanju svijesti domaćih potrošača da kupovinom domaćih proizvoda doprinosimo i pomažemo razvoju zemlje i stvaranju boljih uslova života", konstatovala je Brkićeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE