• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF povećava sredstva

Međunarodni monetarni fond možda emituje prve obveznice da bi se ublažile posljedice globalne ekonomske krize?

 MMF povećava sredstva Izvor: MONDO

Komitet za medjunarodna monetarna i finansijska pitanja Medjunarodnog monetarnog fonda podržao je povećanje sredstava Fonda za 250 milijardi dolara, kroz "hitno finansiranje" od strane zemalja članica, dok je direktor MMF-a Dominik Stros-Kan najavio mogućnost prodaje obveznica Fonda jednom broju zemalja u naglom razvoju kako bi se prikupila sredstva za borbu protiv globalne ekonomske krize.


MMF-u su potrebna dodatna sredstva kako bi finansirao zajmove i pomoć zemljama-članicama u vreme najgore ekonomske krize u njegovoj 64 godine dugoj istoriji.


Ova odluka je posledica činjenice da je, nešto manje od mjesec dana poslije samita grupe G20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u naglom usponu, čiji su učesnici obećali da će izdvojiti dodatna sredstva u Fond, malo njih to i učinilo.


MMF je saopštio da je primio 324,5 milijarde dolara od članica G20 od sredine marta. Lideri G-20 su se na samitu u Londonu, 2. aprila, obavezali da će utrostručiti sredstva Fonda, na 750 milijardi dolara.
Američki ministar finasija Timoti Gajtner je izjavio da je administracija zatražila od Kongresa odobrenje da u Fond priloži do 100 milijardi dolara.


Dodatnih 250 milijardi dolara biće namijenjeno "proširenom i fleksibilnijem" finansijskom mehanizmu nazvanom "Novi aranžmani za kreditiranje".

Taj mehanizam, medjutim, nije zamena za šire reorganizovanje sastava kvota MMF-a, kako je ukazano u saopštenju sa sastanka Komiteta, u kojem se poziva na "hitan početak opšte revizije kvota kako bi ona bila dovršena do januara 2011".

( Tanjug )

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE