• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekom i po dobiti broj 1 u Srbiji

Akcionarsko društvo Telekom Srbija sa 5,6 milijardi dinara ostvarene neto dobiti i u 2008. godini je bilo preduzeće sa najvećom dobiti u Srbiji.

 Telekom i po dobiti broj 1 u Srbiji Izvor: MONDO


Tokom 2008. godine poslovni prihod preduzeća porastao je za 14 odsto i na kraju godine je iznosio 84,9 milijardi dinara, dok su poslovni rashodi rasli znatno sporije od prihoda za svega 8 odsto. Ovakva razlika u brzini rasta prihoda i rashoda dovela je do rasta operativne dobiti od čak 42 procenta u odnosu na 2007. godinu.

Neto dobit preduzeća od 5,6 milijardi dinara, iako najviša u Republici, manja je u odnosu na prethodnu godinu zbog značajnog pada vrijednosti dinara u odnosu na evro i negativnih efekata kursnih razlika odnosno zbog početka otplate zajma od 700 miliona evra preuzetog za kupovinu Telekoma Srpske.

Broj korisnika u fiksnoj mreži porastao je u 2008. godini za tri procenta i iznosio je 2.995.223, dok je mobilna telefonija dostigla broj od 5.867.026 korisnika na kraju godine što predstavlja rast od 10 odsto u odnosu na 2007. godinu.

Ukupne investicije preduzeća u Srbiji iznosile su 21 milijardu dinara od čega 11,6 u fiksnu telefoniju koja je na kraju godine ostvarila gubitak od 2,1 milijardi dinara, prije svega zbog neekonomskih cijena mjesečne pretplate i domaćeg telefonskog saobraćaja.

Stepen digitalizacije fiksne mreže na kraju 2008. godine prešao je 96 odsto.

Mobilna telefonija je u 2008. godini učvrstila vodeću poziciju na tržištu mobilne telefonije sa tržišnim učešćem od 60 procenata.

Preduzeće je u 2008. godini usvojilo svoj prvi strateški dokument – Strateški plan 2008-2012 i sprovelo novu organizaciju. Time se preduzeće usmjerilo korisnika i njegove potrebe kroz konvergenciju fiksne i mobilne mreže, novo tržišno pozicioniranje ponudom integrisanog paketa usluga (TriplePlay) i dinamičan razvoj širokopojasnog pristupa internetu.

Već na kraju 2008. ostvaren je rast broja ADSL korisnika od preko 160 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a krajem godine puštena je u rad i televizija najnovije generacije IPTV.

Broj zaposlenih u preduzeću Telekom Srbija a.d. smanjen je za 4,7 procenata odnosno za 466 i iznosio je 9.507.

Na nivou poslovne grupe koju čine Telekom Srbija a.d., Telekom Srpske a.d. i MTEL CG d.o.o. ostvaren je ukupan poslovni prihod od 105,4 milijardi dinara, što predstavlja rast od oko 25 odsto u odnosu na 2007. godinu, a znatno brži rast poslovnih prihoda od poslovnih rashoda doveo je do rasta operativne dobiti Telekom Srbija grupe za čak 77 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pored tržišnog učešća brenda MTS na tržištu mobilne telefonije u Srbiji od 60%, brend MTEL zauzimao je na kraju 2008. godine 37% tržišnog učešća u Bosni i Hercegovini odnosno 26,5% u Crnoj Gori. Ukupan broj korisnika mobilne telefonije u sve tri zemlje iznosio je 7,48 miliona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE