• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ino-bankari "odnose" novac iz BiH?

Strani bankarski sistemi, koji su pod sumnjivim okolnostima privatizovali državne banke u BiH, već godinama izvlače milijarde iz BiH!?

 Ino-bankari "odnose" novac iz BiH? Izvor: MONDO

"Ovaj novac prebacuju u svoje matične zemlje", tvrdi za  sarajevski "Dnevni avaz" Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH.

Najveći dio tog novca izvlači se konstantnim lihvarskim podizanjem kamatnih stopa na kredite koji se otplaćuju, čime se osiromašuju naši građani i praktično uništava privreda.

Budući da je uglavnom riječ o bankama iz Austrije, Italije, Hrvatske i drugih zemalja, najveći dio BiH novca završava upravo tamo, saznaje ovaj list

"Riječ je o namjeri banaka da se što više sredstava uzme od građana i privrede BiH. Novac se prebacuje po sistemu od banaka ćerki u BiH prema bankama majkama u inostranstvu", kaže za Hasić.

Istovremeno, dodaje, banke enormno podižu cijenu kapitala koji ostaje u BiH i tako ponovo uzimaju sredstva, BiH nema preciznih pokazatelja koliko se novca iznosi, osim što se zna da je riječ o enormnim sredstvima.

"Znamo da su proteklih godina postojali izuzetno visoki profiti banaka, koji su se izvlačili. Pogledajte koliko je sredstava proteklih godina prošlo kroz zemlju. Koliko je došlo donacija, investicija, novca iz dijaspore... Sve je išlo putem bankarskog sistema. Zbog svega, činjenice o izvlačenju novca mogu i moraju biti provjerene ,  rekao je za "Dnevni avaz" Hasić.

Još je dodao da BiH nema zakonski regulisanu zabranu "izvlačenja "novca iz zemlje putem bankarskog sistema. Nisu to uredile ni Centralna banka BiH (CBBH) ni Agencija za bankarstvo FBiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE