• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obveznice RS uskoro na Banjalučkoj berzi

Obveznice Republike Srpske trebalo bi ponovo da se nađu na službenom berzanskom tržištu Banjalučke berze

 Obveznice RS uskoro na Banjalučkoj berzi Izvor: MONDO

Obveznice Republike Srpske (RS) čije je trgovanje privremeno zaustavljeno 16. januara trebalo bi ponovo da se nađu na Banjalučkoj berzi čim na snagu stupi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS kojeg je usvojio parlament RS, potvrđeno je u berzi.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić rekao je da bi berza, poslije objavljivanja zakona u "Službenom glasniku RS", trebalo da donese odluku o organizovanju trgovine obveznicama RS.

Trgovanje ovim obveznicama privremeno je zaustavljeno odlukom Ministarstva finansija RS poslije odluke Ustavnog suda RS da su određene tačke tadašnjeg zakona neustavne.

"Očekujemo da će obveznice RS biti dobro prihvaćene na tržištu, kao što je i slučaj sa obveznicama stare devizne štednje koje predstavljaju jednu od likvidnijih stavki berze", naglasio je Lakić za "Glas Srpske".

Usvojenim zakonom skraćuje se rok dospijeća obveznica za opšte obaveze sa 25 na 15 godina, uz grejs period od pet godina, dok se rok dospijeća obveznica za ratnu štetu skraćuje sa 15 na 14 godina, uz grejs period od četiri godine.

Portparol Ministarstva finansija RS Maja Stojnić rekla je da će biti omogućena trgovina hartijama od vrijednosti oznake RSRS-O-A, RSRS-O-B, RSOS-O-A, RSOD-O-B, RSIO-O-A.

"Predviđamo da će se primjenom ovog zakona podstaći tražnja za obveznicama, jer bi za kupovinu bili zainteresovani svi oni koji imaju reprogramirane poreske obaveze, jer kupci mogu po nominalnoj vrijednosti izmiriti porez, a obveznice kupuju uz određeni diskont. Kao posljedica došlo bi do rasta tržišne cijene pomenutih obveznica", rekla je Stojnićeva.

Ona je istakla da bi na taj način, svi povjerioci kojima su emitovane obveznice, mogli uz višu tržišnu cijenu prodavati obveznice prije roka dospijeća i time bi izmirenje prema njima bilo efektivnije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE