• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska uvodi kontramjere prema BiH?

Hrvatska nagovijestila uvodjenje kontramjera zbog podrške koju su poslanici Parlamenta BiH dali zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

 Hrvatska uvodi kontramjere prema BiH? Izvor: MONDO

Hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić je u ime Hrvatske uručio pismo upozorenja članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Kako se navodi u pismu, Hrvatska taj zakon smatra neprihvatljivim "jer diskriminiše Hrvatsku i Srbiju u odnosu na druge zemlje CEFTA, ali i sve članice CEFTA u odnosu na druge trgovinske partnere BiH".

"Tim zakonom BiH želi poništiti obaveze koje je preuzela ratifikacijom medjunarodnog sporazuma CEFTA, a kojim je pristala da ukine carine Hrvatskoj za sve poljoprivredne proizvode", navodi se u pismu.

Zakonom, koji je prije dva dana usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH, predvidja se uvodjenje pune carine za sve vrste mesa, mlijeka i njihovih preradjevina.

Takodje, predvidja se uvodjenje carine za sve vrste preradjevina od voća i povrća, kao i svo piće koje se uvozi iz Srbije i Hrvatske.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević je upozorio ranije da je "reč o direktnom kršenju CEFTA" i da BiH "mora biti svjesna da će usvajanje tog zakona rezultirati mogućim medjunarodnim arbitražnim postupkom".

"Arbitraža će zasigurno rezultirati negativno po BiH, a medjunarodna zajednica prepoznaće nas kao zemlju koja ne može poštovati medjunarodno prihvaćene obaveze", rekao je Zirojević ranije.

I članica Evropskog parlamenta i predsjedavajuća Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak upozorila je da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje "u potpunoj suprotnosti s pravilima CEFTA sporazuma".

"Ako bi svaka država uradila isto, gdje bismo bili. Članstvo u CEFTA podrazumijeva zajednički pristup", izjavila je Pak koja je ove sedmice boravila u dvodnevnoj posjeti BiH.

BiH kao razloge za donošenje takvog zakona navodi postojanje velikog deficita u trgovinskoj razmjeni sa članicama CEFTA.

(Beta)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE