• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dužina Južnog toka kroz Srbiju 450 kilometara

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je sa ruskim Gaspromom postignut dogovor o dužini i kapacitetu gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

 Dužina Južnog toka kroz Srbiju 450 kilometara Izvor: MONDO

"Dužina dionice Južnog toka kroz Srbiju biće oko 450 kilometara, a kapacitet će biti veći od 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje", kazao je on agenciji Beta.

Bajatović je naveo i da je u konsultacijama sa Gaspromom dogovorena mogućnost povećanja kapaciteta gasovoda kroz Srbiju, povećanjem pritiska i povećanjem broja gasnih stanica.

On je najavio da će osnovni sporazum Javnog preduzeća Srbijagas i ruske državne kompanije Gasprom o gasovodu Južni tok biti potpisan na skupu, koji će biti održan od 14. do 16. maja u Sočiju.

Tim sporazumom i aneksima, istakao je, obezbijeđeno je da u zajedničkom preduzeću Gasproma i Srbijagasa, oko najvažnijih odluka za upravljanje preduzećem neće biti preglasavanja Srbije, koja će biti vlasnik 49 odsto kapitala.

Bajatović nije mogao da preciza o kojim pitanjima je riječ, navodeći da je to "duga lista", ali je naglasio da bez saglasnosti generalnog direktora Srbijagasa neće moći da se donesu najvažnije odluke za poslovanje zajedničkog preduzeća.

Prema njegovim riječima, na skupu u Sočiju biće potpisan nacionalni sporazum o Južnom toku između Rusije i Italije, jer je taj gasovod zajednički projekat Gasproma i italijanske energetske kompanije Eni.

Taj dokukument će potpisati ruski i italijanski premijeri, Vladimir Putin i Silvio Berluskoni, dodao je generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas.

Bajatović je kazao i da će na skupu biti potpisani komercijalni sporazumi nacionalnih gasnih kompanija Rusije, Bugarske, Grčke, Italije i Srbije.

"Još nije poznat tačan datum potpisivanja sporazuma, ali je najvjerovatnije da će to biti u petak, 15. maja", kazao je on.

Generalni direktor Srbijagasa je kazao i da su sa Gaspromom završeni tehnički pregovori oko izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Srbijagas će nastaviti radove ne završetku 'Banatskog dvora' bez obizra na eventualni momenat formiranja zajedničkog preduzeća sa Gasrpomom za skladište", kazao je on.

Bajatović je istakao da će Srbijgas finansirati kompletnu investiciju ističući da će to ulaganje biti uzeto u obzir pri formiranju zajedničke firme.

"Od 1. jula skladište gasa 'Banatski dvor' će biti spremno za punjenje", kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Budući gasovod Južni tok bi trebalo da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cjevovodom dugim 900 kilometara, do Bugarske i potom do drugih evropskih zemalja.

Prema najavama iz Moskve gasovod vrijedan oko 10 milijardi evra trabalo bi da bude završen 2015. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE