• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema smanjenja cijena stanova u RS?

Pojeftinjenje stambenih kvadrata, koje pojedinci prognoziraju zbog svjetske recesije, najvjerovatnije se neće dogoditi u Republici Srpskoj

 Nema smanjenja cijena stanova u RS? Izvor: MONDO

Prema riječima Nebojše Balabana, direktora građevinskog preduzeća "Agitek", do pojeftinjenja neće doći zbog troškova koji prate izgradnju.

Balaban je u izjavi za "Fokus" napomenuo da su pojedinci koji su se u proteklom periodu pojavljivali kao investitori izgradnje stanova, povećali cijenu zemljišta, što jeste osnovni razlog skupih stambenih kvadrata i pojasnio da su cijene povećane zbog velike potražnje za zemljištem, što je uslovljeno međusobnim nadmetanjem za lokacije.

"Novog pada ne može biti zbog kalkulacije cijena. S jedne strane kvadrat stambenog prostora izgleda skup, ali gledano po stavkama koje utiču na konačni iznos, to je neminovno", rekao je Balaban i dodao da zbog pojedinaca, koji su prolazno u ovom poslu, ozbiljni građevinari na kraju ostaju na gubitku.

On kaže da se cijene stanova u Evropi, nakon pada u posljednjih nekoliko mjeseci, trenutno stabilizuju i vraćaju na stari nivo.

Direktor građevinskog preduzeća "Beva Banjaluka" Vedran Savić smatra da bi svako naredno smanjenje cijena stambenih kvadrata bilo kompenzovano kvalitetom izgradnje, što kupci stanova sigurno ne žele.

U banjolučkoj agenciji "Euroagent" kažu da se, uprkos činjenici da je potražnja za stanovima značajno opala, cijene stanova u staroj gradnji kreću oko 2.000 KM, dok za kvadrat u novogradnji treba "izbrojati" minimalno 2.500 KM.

U bijeljinskoj agenciji "Krov" navode da se stambeni kvadrati kreću od 1.000 do 1.600 KM, zavisno od lokacije, iako je cijena kvadrata ranije dostizala i 2.000 KM i pojašnjavaju da u Bijeljini nema razlike u cijenama između nove i stare gradnje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE