• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČEZ-u ponuđen novi sporazum u projektu Gacko

Elektroprivreda Republike Srpske(RS) ponudila je češkoj kompaniji ČEZ novi sporazum o dokapitalizaciji svog energetskog sektora.

 ČEZ-u ponuđen novi sporazum u projektu Gacko Izvor: MONDO

Učinila je to nakon što je ČEZ krajem januara ove godine najavio da će odustati od dokapitalizacije Rudnika i Termoelektrane Gacko (RiTE Gacko), milijardu i po evra vrijednog projekta, i da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću Nove elektrane RS (NERS), pišu poslovni sajtovi u BIH.

Direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić nije željela da iznosi detalje nove ponude uz obrazloženje da se čeka odgovor ČEZ-a, od kojeg zavisi šta će se dalje preduzeti.

U entitetskom Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva i dalje uvjeravaju da Vlada Republike Srpske nikada nije prekinula razgovore sa Česima i da se nastoji iznaći rješenje prihvatljivo za obje strane.

Dođe li, ipak, do definitivnog fijaska projekta, ČEZ, čiji je osnivački ulog bio skoro 400.000 KM, prema ugovoru ima pravo da zahtijeva isplatu 51 odsto vlasničkog udjela u NERS-u i naknadu za izgubljenu dobit.

Koliko su se u tom poslu Česi pravno zaštitili potvrđuje i podatak da u narednih deset godina imaju prvenstvo u svim projektima u vezi sa RITE Gacko.

Kako sada stvari stoje, projekat koji je premijer RS Milorad Dodik prije potpisivanja ugovora najavljivao kao jedno od najvećih poslijeratnih kapitalnih ulaganja u taj entitet, je pod znakom pitanja zato što Elektroprivreda RS nije ispunila svoje obaveze i onemogućava dalje sprovođenje pomenutog projekta.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE