• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijet izlazi iz recesije do kraja godine

Svjetska privreda trebalo bi da se vrati iz recesije do kraja 2009. godine ili naredne godine, ocijenio je šef Svjetske banke Robert Zelik.

 Svijet izlazi iz recesije do kraja godine Izvor: MONDO

"Još ćemo biti svjedoci padova BDP-a u svijetu, ali oni će biti sve manji", kazao je Zelik novinarima u Varšavi.

Zelik boravi Poljskoj gdje bi s ovdašnjom vladom trebalo da razmotri rizike koji zbog globalne ekonomske krize prijete poljskoj privredi i kako bi Svjetska banka mogla da pomogne.

Predsjednik Svjetske banke je izrazio uvjerenje da će Poljska biti među prvim zemljama koje će krenuti putem oživljavanja privrednog rasta, pošto i sada, prema njegovim riječima, dobro izlazi na kraj s krizom.

Svjetska banka spremna je da odobori 500 miliona dolara kredita za mala i srednja preduzeća preko komercijalnih finansijskih institucija u Poljskoj, a za koje bi garantovala poljska vlada.

Zelik je o toj mogućnosti razgovarao u Varšavi s poljskim ministrom finansija Jacekom Rostovskim i guvernerom Narodne banke Poljske Slavomirom Skšipekom.

"Razgovarali smo o pozajmicama koje ne bi bile direktno pružene vladi, ali bi vlada mogla za njih da garantuje. Posebno je bitna pozajmica banci PKO BP vezana za razvoj malih i srednjih preduzeća. Riječ je o oko 500 miliona dolara", rekao je Zelik u Varšavi.

Poljska je takođe usred realizacije programa refromi za koje je dobila 3,75 milijardi dolara pomoći od međunarodnih institucija.

"Poljska je u boljem stanju nego druge države. Djelimično i zahvaljujući domaćoj potražnji, ali treba imati u vidu da smo usred globalne krize a poljska privreda u velikoj mjeri zavisi od izvoza", kazao je Zelik i dodao da je Poljska među zemljama koje bi najbrže trebalo da izađu iz krize.

Evropska banka za obnovu i razvoj ovih dana je takođe Poljsku uvrstila u zemlje koje nakon ulaska u Evropsku uniju nisu zaspale na lovorikama, već su nastavile reforme i mogu i na krizu da gledaju s više optimizma.

Prema ocjeni analitičara te banke, postkomunističke zemlje koje su ušle u Uniju mogu da se podijele u dvije grupe. Jedna, u kojoj su Poljska, Slovačka ili Češka, nastavile su reforme i uspješnije se bore sa krizom, dok su u drugoj grupi Mađarska i baltičke zemlje čiji je rast bio zasnovan na jeftinim potrošačkim kreditima i sada ih je iznenadio dubok pad u recesiju.

Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje povratak privrednom rastu u regionu srednje i istočne Evrope tek tokom 2011. i 2012. godine, kada se obnovi potražnja na glavnim izvoznim tržištima tog regiona - u evrozoni.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE