• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rigorozna" kontrola banaka u BiH

Desetine inspektora krajem naredne sedmice započinju najveću poslijeratnu kontrolu banaka na području cijele BiH.

 "Rigorozna" kontrola banaka u BiH Izvor: MONDO

Kontrola će da bude pokrenuta zbog činjenice da većina banaka u BiH i dalje odbija da smanji kamate na kredite, koje su lihvarski povećavale proteklih nekoliko mjeseci, pod izgovorom svjetske ekonomske krize.

" S bankama se više nećemo prepisivati i ubjeđivati. Dobio sam odgovor 21 banke na upit ombudsmena za zaštitu potrošača Dragana Doke i, da budem iskren, sve mi to djeluje po onoj narodnoj "okruglo pa na ćoše". Ti odgovori ustvari ništa ne govore. Stoga smo dogovorili da odlučno krenemo u akciju kontrole. Već imamo više od stotinu prijava, a vjerovatno ćemo ih još dobivati. Cilj nam je da banke natjeramo da smanje kamate i svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH", kaže za sarajevski "Dnevni avaz" direktor uprave za inspekcijske poslove FBiH Ibrahim Tirak.

Zamjenik direktora Inspektorata Republike Srpske (RS) Igor Milunović potvrdio je takođe će inspektori RS kontrolisati ugovore o potrošačkim kreditima građana koji su dostavljeni regionalnim inspekcijama i ombudsmanima za zaštitu potrošača.

"Inspektori će kontrolisati ugovore onih banaka čije poslovanje nije usklađno sa Zakonom o zaštiti potrošača", naglasio je Milunović i dodao da će Inspektorat izdati saopštenje kojim će pozvati građane, kojima su podignute kamatne stope da o tome obavijeste inspekcijske službe i prilože ugovore o potrošačkim kreditima.

Prema pouzdanim informacijama, u fokusu inspektora posebno će biti UniCredit, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo i Hypo Alpe-Adria banka.

"Dio banaka nije povećavao kamate, ali sve mogu biti predmet kontrole ako dobijemo prijave. Ukoliko budu utvrđene nepravilnosti, banke će za svaki ugovor o kreditima platiti kaznu do 5.000 KM. Direktor banke, takođe, može da bude kažnjen sa po 1.000 KM za svaki takav ugovor", rekao je "Avazu" Tirak.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE