• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odobreno otvaranje Moskovske banke u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) dala je ruskoj Moskovskoj banci (Bank of Moscow) preliminarno odobrenje za osnivanje banke u Srbiji, saopštila je NBS.

 Odobreno otvaranje Moskovske banke u Srbiji Izvor: MONDO

Banka bi poslovala pod imenom Moskovska banka a.d. - Beograd, čime je završena prva faza u dobijanju dozvole za rad te banke u Srbiji.

Da bi dobila dozvolu za rad Moskovska banka je u obavezi da u roku od 60 dana podnese NBS zahtev za izdavanje te dozvole, kao i da obezbedi tehničke uslove za početak rada banke, uključujući uplatu osnivačkog kapitala u iznosu od 10 miliona evra.

NBS je obavezna da o tom zahtevu odluči u roku od 30 dana, a postupak izdavanja dozvole za rad bio bi okončan objavljivanjem rešenja o izdavanju dozvole u "Službenom glasniku" Srbije.

Upisom u registar stiču se, kako navodi NBS, uslovi za početak poslovanja te banke u Srbiji.

Moskovska banka je visoko rangirana od poznatih svetskih rejting agencija (BBB), a njen većinski vlasnik je grad Moskva. Jedna je od pet najvećih banaka u Ruskoj federaciji, sa bilansnom sumom od 14,1 milijardu evra i kapitalom u iznosu od 1,2 milijarde evra.

"Na osnovu celokupnog dosadašnjeg poslovanja i upravljanja drugim društvima u kojima ima vlasništvo, među kojima je i nekoliko banaka, može se očekivati da će Moskovska banka obezbediti stabilno poslovanje banke koju osniva u Srbiji, a samim tim dati i dodatni podsticaj konkurenciji na srpskom bankarskom tržištu", ističe NBS.

Moskovska banka će biti prva banka sa ruskim kapitalom u Srbiji. Ta banka je krajem prošle godine od NBS zatražila dozvolu za rad u Srbiji.

U novembru 2006. godine Moskovska banka je od NBS dobila dozvolu za kupovinu 25 akcija beogradske Agrobanke, ali je odustala od te kupovine jer je cena akcija Agrobanke značajno porasla za nekoliko meseci, koliko je trajao postupak od dostavljanja zahteva NBS do dobijanja saglasnosti za preuzimanje manjinskog paketa akcija.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE