• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihod Rafinerije Modriča 44,8 miliona KM

Rafinerija ulja Modriča ostvarila je prošle godine ukupan prihod od 44.868.434 KM i dobit od 808.304 KM.

 Prihod Rafinerije Modriča 44,8 miliona KM Izvor: MONDO

Ovo je izjavio je pomoćnik direktora Rafinerije Dragan Simić.

On je dodao da su prihodi od prodaje proizvoda na domaćem tržištu u prošloj godini povećani za pet odsto, dok su prihodi na inostranom tržištu opali za oko tri odsto u odnosu na 2007. godinu.

Simić je naveo da je poslovna aktiva preduzeća krajem prošle godine iznosila 219,3 miliona KM, a ukupan kapital 204,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, remont postrojenja za proizvodnju baznih ulja i parafina, koji je pokrenut u posljednjem kvartalu prošle godine, u narednom periodu višestruko će se odraziti na poslovanje preduzeća, u smislu povećanja proizvodnje, smanjenja uvoza, te povećanja izvoza.

"Rafinerija pretenduje na lidersku poziciju u proizvodnji hidrokrekovanih baznih ulja i parafina u regionu. Prepoznatljive robne marke, kao što su optima, maksima i permant, godinama predstavljaju sinonim kvaliteta za motorna ulja i rashladne tečnosti, a priznanja koja smo dobili, kao i vjernost kupaca, garant su ostvarenja liderske pozicije preduzeća i u proizvodnji maziva", rekao je Simić.

On je istakao da je preduzeće u ovoj godini investiralo više od šest miliona KM u remont i modernizaciju postrojenja za proizvodnju hidrokrekovanih baznih ulja i parafina, te dodao da su na tržište plasirane i prve količine ovih proizvoda.

"Planovi su da do kraja godine stabilizujemo proizvodnju i plasman ovih proizvoda, pri čemu očekujemo dodatne efekte kroz smanjenje uvoza i povećanja izvoza, što će se svakako odraziti na kvalitet ekonomije Republike Srpske i BiH", rekao je Simić, piše "Fokus" u sutrašnjem broju.

Simić je naveo da planovi podrazumijevaju i modenizaciju blendinga i postrojenja za obradu tehnoloških voda, čime će se stvoriti pretpostavke za povećanje ukupnih proizvodnih kapaciteta, te smanjiti troškovi proizvodnje.

"Nakon privatizacije, Rafinerija je pokrenula novi ciklus proizvodnje, koji, doduše, dolazi u jednom nepovoljnom trenutku, koji karakteriše teška ekonomska kriza, koja se uveliko odražava na tržišta na kojem plasiramo svoje proizvode. Ipak, prvi rezultati su ohrabrujući i daju nam povod da se nadamo brzom okončanju krize i snažnijem privrednom uzletu", naveo je Simić.

On je dodao da bi ove godine trebalo da budu sklopljeni i prvi poslovni aranžmani na ruskom tržištu, što će, kako je naveo, poslovnim planovima preduzeća dati jednu novu dimenziju.

Simić je ocijenio i da će aktivnosti koje se vode u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu i u Rafineriji ulja u Modriči vrlo brzo dati mnogo veće efekte u odnosu na očekivanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE