• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivrednici RS podržali kontramjere Hrvatskoj

Poljoprivrednici RS su podržali odluku Kancelarije za veterinarstvo BiH da Hrvatskoj zabrani uvoz govedine, živine i ribe iz te zemlje u BiH.

 Poljoprivrednici RS podržali kontramjere Hrvatskoj Izvor: MONDO

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača, stočara, živinara i uzgajivača svinja RS optužili su Hrvatsku da godinama krši Ceftu zato što zabranjuje i otežava uvoz mesa i mesnih proizvoda iz BiH.

"Više nismo mogli izdržati da primarna poljoprivredna proizvodnja, kao i prerada u RS i BiH propada i zato smo došli u svojevrsni `trgovinski rat`, ovoga puta sa Hrvatskom, mada nije ništa bolje ni sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom'', rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vladimir Usorac.

On je istakao da ''svi pokušavaju da na nelegalan način izvoze u RS i BiH, da upropaštavaju domaću proizvodnju i izvlače novac u svoje zemlje''.

Istu poruku uputili su i predstavnici Udruženja živinara RS Desimir Živanović i Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić na konferenciji za novinare, koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS danas u Banjaluci.

Konstatujući da je mjera o zabrani uvoza govedine, živine i ribe iz Hrvatske u BiH, zapravo ''iznuđena'' ranijim hrvatskim odlukama o zabrani uvoza iz BiH i navodnoj zaštiti njihove domaće proizvodnje, predstavnici ovih udruženja su upozorili da to predstavlja najgrublje višegodišnje kršenje odredbi Cefte sa ciljem da unište proizvodnju na području BiH i zavladaju ovim tržištem za plasman svojih proizvoda.

Oni su zatražili od Savjeta ministara BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH da ne budu ukinute sadašnje kontramjere Hrvatskoj o zabrani uvoza mesa, nego da to bude uslov za dalje pregovore sve dok svi problemi u potpunosti ne budu riješeni, a dogovorena rješenja potpisana

"Tražimo da mjere ne budu ukinute, nego da one budu uslov za razgovore i pregovore, dok se svi ovi problemi trajno ne riješe i ne stave na papir i potpišu'', poručio je Usorac u ime poljoprivrednih proizvođača, stočara, živinara i izgajivača svinja RS.

BiH je zabranila uvoz iz Hrvatske proizvoda iz goveđeg i živinskog programa, kao i žive ribe, nakon što je ova susjedna zemlja zabranila uvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE