• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši ministar na saslušanju zbog "Vitola"

Bivši ministar privrede RS Milan Bogičević i jedan od direktora Rafinerije Brod Ilija Drpa privedeni u Specijalno tužilaštvo RS.

 Bivši ministar na saslušanju zbog "Vitola" Izvor: MONDO

Milan Bogićević, bivši ministar privrede RS, i Ilija Drpa, bivši direktor Rafinerije nafte u Brodu, privedeni su u Specijalno tužilaštvo RS zbog sumnje da su sklopili štetan ugovor između Rafinerije i kompanije "Vitol" iz Velike Britanije.

Dragica Tojagić, portparol Specijalnog tužilaštva RS, izjavila je da će svi detalji oko privođenja dvojice osumnjičenih biti poznati nakon njihovog saslušanja.

"Nezavisnim novinama" je potvrđeno da su pripadnici MUP-a RS, te istražioci Specijalnog tužilaštva, pretresli juče rano ujutro porodične objekte Bigićevića i Drpe u Zvorniku, odnosno u Modriči.

Anto Bogićević, otac osumnjičenog Milana, potvrdio je "Nezavisnim" da je policija pretresla njihovu porodičnu kuću kod Zvornika, ali da ništa nije odnijela.

"Ujutro su došla dvojica policijaca, a nakon sat vremena došlo ih je još. Nisam mogao brojati koliko ih je ukupno bilo, ali znam da nisu ništa odnijeli iz kuće. Kako bi odnijeli, kada su ovdje samo prazne sobe", kazao je otac bivšeg ministra energetike RS.

Milan Bogičević je u vrijeme na koje se odnose optužbe za poslovanje Rafinerije Brod bio ministar privrede, a Drpa jedan od direktora.

Slučaj "Vitol" datira od 5. decembra 2003. godine, kada je Ilija Drpa, bez saglasnosti Vlade RS, u Londonu potpisao ugovor s `Vitolom` o isporukama sirove nafte.

Drpa je u pismu koje je nakon toga uputio tadašnjem premijeru RS Draganu Mikereviću, koji je za ugovor saznao tek poslije potpisivanja, naveo da je u London otišao na sugestiju tadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića.

Nakon raskida ugovora koji je bio nepovoljan po Rafineriju nafte, `Vitol` je tražio odštetu od 115 miliona dolara iako nije ispoštovao stavke o mjesečnoj isporuci od 60.000 do 100.000 tona sirove nafte. Prema ugovoru, nadležnost u sudskim procesima bez prava arbitraže imao je sud u Londonu.

Sporni ugovor s "Vitolom" bio je jedna od najčuvanijih `poslovnih tajni` i njegova kopija nije se mogla pronaći niti u nadležnom ministarstvu, niti u brodskoj Rafineriji. Pronađen je tek u centrali `Vitola` u Londonu i to na engleskom jeziku. MUP RS do sada je podigao više izvještaja o krivičnim djelima počinjenim u Rafineriji, a aferu `Vitol` je prije nekoliko mjeseci preuzelo Specijalno tužilaštvo RS.

U izvještaju MUP-a RS, za malverzacije u Rafineriji nafte "Brod", potpisivanje štetnih ugovora i zloupotrebu službenog položaja tokom 2003. i 2004. godine, osim Bogičevića optuženi su bivši premijer RS Dragan Mikerević, ministri Đorđe Lajšić, te direktori Rafinerije Ilija Drpa i Savo Danilović.

Bogičevića terete i za zloupotrebu službenog položaja, zbog nezakonitog raspisivanja tendera za nabavku sirove nafte i neovlašćeno potpisivanje ugovora sa nigerijskom kompanijom "Petrocamak Europe LTD“ Londoni sa "Energy Trading GMBH“ Beč koji nisu realizovani, zbog čega je Rafinerija u 2003. pretrpjela štetu u iznosu od skoro 50 miliona maraka.

Ugovorom koji je potpisan 26. avgusta 2003. sa kompanijom "Petrocamak", bilo je predviđeno da londonska kompanija Rafineriji Brod u 12 mjeseci isporuči 960.000 tona. I to bez kamata i bez bankarskih garancija, što je bilo nepojmljivo u normalnom poslovnom svijetu.

Iako je tada istakao da će vlasti pokrenuti sudski spor protiv Nigerijaca do podizanja tužbe i odštetnog zahtjeva nikad nije došlo.Kada je u pitanju "Energy Trading GMBH“ interesantno je spomenuti da se u vrijeme sklapanja ugovora sa tom austrijskom kompanijom ona nalazila u stečaju!?

Bogičević je ranije bio visoki funkcioner SDS-a, ali se našao na spisku od 59 zvaničnika iz RS koje je visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2004. smijenio s funkcija. Kasnije je isključen iz SDS-a nakon odluke da se kandiduje za načelnika opštine Zvornik kao samostalni kandidat.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE