• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otklonjene prepreke Srbije i RS u trgovini

Srbija i RS otklonile su prepreke u trgovini u proteklom periodu, konstatovali su Dinkić i Dodik na sastanku u Banjaluci.

 Otklonjene prepreke Srbije i RS u trgovini Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo razgovorima sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom, dobrom ekonomskom saradnjom Srpske i Srbije, te otklanjanju nekih prepreka u trgovini u prethodnom periodu.

"Dogovorili smo se da napravimo jedno operativno telo koje će u kratkom roku uticati da se ubrzaju procedure na granici radi što brže trgovine robom", rekao je Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Prema njegovim riječima, zajednički konstatovano da postoje određeni administrativni problemi koji su rezultat birokratije na strani Srbije.

Dinkić je naveo da će Srbija u petak, 29. maja, usvojiti zakon o bezbjednosti hrane koji će omogućiti da na granici nema više toliko inspekcija kao što je to do sada bilo, što će omogućiti brži protok robe.

"Dogovorili smo da se program Vlade Srbije koji je veoma uspešan, vezan za subvencionisane potrošačke kredite, primeni i u RS i to na taj način što ćemo na zajednički način doneti odluke da građani RS mogu od 1. septembra da kupuju `punto` koji se proizvodi u Kragujevcu po ceni od 5.999 evra za osnovni model, uz kredit od sedam godina sa kamatnom stopom od četiri i po odsto godišnje", rekao je Dinkić.

On je dodao da na ovaj način Srbija želi da pomogne građanima RS da na jeftin način dođu do ovog automobila, ističući da je predloženo Vladi RS da uvede program zamjene starih automobila za nove, uz popust od hiljadu evra, kako bi se automobili stariji od 10 godina reciklirali i na taj način poboljšala bezbjednost na putevima i zaštita životne sredine.

"U RS postoji zainteresovanost i za subvencionisanu prodaju traktora proizvedenih u Srbiji i dogovorili smo se da kontingent od 3000 traktora uz popust od 2.000 evra dođe na tržište RS", rekao je Dinkić i dodao da će Srbija listi subvencionisanih proizvoda priključiti i namještaj koji se proizvodi u RS, kako bi ga građani u Srbiji mogli kupovati uz povoljne potrošačke kredite, kao i povoljne turističke aranžmane za odbor građana RS u Srbiji.

Dinkić je rekao da će ovakav prijedlog saradnje uputiti i FBiH, ističući da Vlada Srbije želi da se sporazum o privrednoj saradnji jednako primjenjuje u BiH.

"Jako je važno da ćemo uskoro krenuti u realizaciju investicija iz oblasti energetike, jer je interes čitavog regiona da se podigne proizvodnja električne energije", rekao je Dinkić.

On je konstatovao da RS i Srbija ne mogu same da isprate ovaj gigantski projekat.

"Zato imamo namjeru da angažujemo jednog od vodećih evropskih proizvođača u ovoj oblasti da zajedno uđemo u zajedničko ulaganje i uskoro krenemo u izgradnju prve hidrocentrale na Drini", rekao je Dinkić ističući da je to važno za RS, Srbiju i region.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE