• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija najviše izvozi u BiH, a uvozi iz Rusije

Srbija je za četiri mjeseca ove godine najviše robe izvezla u BiH - za 268,4 miliona dolara, a najviše uvezla iz Rusije - za 726,5 miliona dolara.

 Srbija najviše izvozi u BiH, a uvozi iz Rusije Izvor: MONDO


Ovo su pokazali podaci Zavoda za statistiku Srbije.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu poslije BiH, bile su Njemačka, sa 262,6 miliona dolara, i Italija, sa 228,1 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, poslije Rusije, bile su, takodje, Njemačka, sa 547,6 miliona dolara, i Italija sa 451,8 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmjene - a suficit u razmjeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

Najveći deficit bio je u trgovini sa Rusijom zbog uvoza energenata, prije svega, nafte i gasa.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima ima suficit u razmjeni od 370,9 miliona dolara, a koji je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

U izvozu Srbije za četiri mjeseca najveće učešće imali su odjeća, sa 178 miliona dolara, gvoždje i čelik (167), žitarice i proizvodi od njih (135), obojeni metali (116 ) i električne mašine i aparati (111 miliona dolara).

Prvih pet mjesta u uvozu zauzimaju prirodni gas, sa 418 miliona dolara, nafta i naftni derivati, sa 382, drumska vozila, sa 325, industrijske mašine za opštu upotrebu, sa 212, i gvoždje i čelik, sa 212 miliona dolara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE