• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina pozajmljuje 50 milijardi dolara MMF-u

Kina je spremna da uloži 50 milijardi dolara u dužničke hartije MMF-a, kako bi doprinijela povećanju kreditnih mogućnosti te finansijske organizacije

 Kina pozajmljuje 50 milijardi dolara MMF-u Izvor: MONDO

"Ukoliko konačni uslovi emitovanja obeznica budu na nivou sigurnosti i profitabilnosti koje Kina očekuje od instrumenata u koje investira svoje (devizne) rezerve, mi smo spremni da razmotrimo mogućnost ulaganja 50 milijardi dolara", saopštila je kineska Državna uprava za valutnu kontrolu u petak.

Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) su svježa finansijska sredstva neophodna da bi odobravao zajmove zemljama koje su ozbiljno pogođene najtežom finansijskom krizom koju je svijet doživio u protekle 64 godine, podsjeća agencija Blumberg.

Najava da će i Kina kupovinom dužničkih hartija MMF-a praktično pomoći da se znatno uvećaju kreditna sredstva Fonda uslijedila je pošto je prethodno takvu mogućnost predočio i prvi zamjenik direktora MMF-a Džon Lipski, na jednom finansijskom skupu u Rusiji.

Ruski zvaničnici su prošlog mjeseca izjavili da takođe planiraju da kupe obveznice MMF-a, u ukupnoj vrijednosti od 10 milijardi dolara, navodi Blumberg.

Prva najava da će Kina uložiti značajna sredstva i vrijednosne hartije MMF-a uslijedila je tokom samita grupe 20 najrazvijenijih i zemalja sa ubraznim ekonomskim rastom (G20), 2. aprila u Londonu.

Britanski premijer Gorodon Braun je tada, u svojstvu predsjedavajućeg skupa, izjavio da bi Kina mogla da doprinse uvećaju kreditnih sredstva MMF-a sumom od 40 milijardi dolara.

MMF je početkom prošle jeseni raspolagao kreditnim fondom od 250 milijardi dolara, ali je najveći dio tog novca već odobren, u vidu pozjamica, grupi od dvadesetak zemalja koje su najviše pogođene globalnom finansijskom krizom.

Čelnici Fonda su na londonskom samitu "dvadesetorice" zatražili da se sredstva potrebna za pozjamice ugroženim članicama MMF-a što prije utrostruče, na 750 milijardi dolara.

Japan je još prije samita G20 u Londonu ponudio MMF-u pozajmicu od sto milijardi dolara, a kasnije je i Evropska unija izrazila spremnost da kreditna sredstva Fonda potpomgne sumom većom od 50 milijardi dolara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE