• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina taksista vozi po starim cenama

Još uvek se ne zna koja će taksi udruženja ispoštovati odluku gradskih vlasti o podizanju cena.

 Većina taksista vozi po starim cenama  Izvor: MONDO

Većina beogradskih taksi udruženja nije podigla cene, iako granski sindikat taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" tvrdi da su taksisti, prema odluci gradske skupštine, dužni da od utorka primenjuju više cene.

Koordinator "Nezavisnosti" Branko Vitorović rekao je da gradska odluka o povećanju cene taksi usluga za 15,2 odsto mora da se poštuje i da "niko ne može preko toga, a stvar je inspekcije da kazni one koji to ne budu uradili".

Prema rečima Vitorovića, taksisti će od utorka baždariti taksimetre, što je preduslov za primenjivanje novih cena.

Gradska uprava je 29. februara saopštila da će taksi usluge 4. marta poskupeti za 15,2 odsto, na osnovu rešenja o utvrđivanju cena auto-taksi prevoznika na teritoriji grada, a na osnovu predloga 16 taksi udruženja i "Nezavisnosti" koji je Uprava za cene Gradskog sekretarijata za privredu ocenila kao osnovan.

Beogradsko povereništvo "Nezavisnosti" ima oko 950 članova, a od Vitorovića se nije mogao dobiti odgovor iz kojih taksi udruženja će taksisti poštovati odluku grada i sindikata.

Predsednik skupštine "Žutog taksija" Aleksandar Bjelić kazao je da Republički zavod za mere i dragocenosti nema odštampane neophodne markice - blombe i da zbog tehničkih stvari nije moguće od utorka podići cene.

On je istakao da svi taksisti u gradu nove cene moraju imati istovremeno, a ne sukcesivno.

Potpredsednik "Plavog taksija" Mile Lazić izjavio je da je to udruženje "do daljnjeg za stare cene, jer nema opšteg dogovora taksista".

Prema njegovim rečima, skoro sva udruženja su za povećanje cena, jer su ga i tražila, ali su u međuvremenu nastali problemi vezani za funkcionisanje taksi službe u gradu.

U "Beotaksiju" je Tanjugu rečeno da je, za sada, sve ostalo isto i da će naknadno utvrditi da li će uopšte biti poskupljenja.

Nikola Folkman iz "Alo taksija'' podsetio je da "onaj ko podesi taksimetar i vozi bez markice direktno čini prekršaj, a kazne premašuju i 50.000 dinara". On je rekao da je njegovo udruženje protiv poskupljenja, jer je narod bez para.

U ''Beogradskom taksiju'' će tek odlučivati o podizanju cena, dok je vlasnik "Gold taksija" Periša Đukić rekao da je poskupljenje samo odloženo zbog markica.

Đukić je podsetio da na teritoriji grada taksimetar mora da bude jedinstven i da taj posao uvek traje po nekoliko dana.

"Pink" taksi neće poskupeti, a i "Taksi Bel" je, za sada, protiv menjanja cena.

Sekretar sekretarijata za inspekcijske poslove Vladan Luković kazao je da su beogradski taksisti, u svakom slučaju, dužni da izbaždare taksimetre i primene odluku o povećanju cena, ali da nema tačno utvrđenog roka do kada to treba da urade, kao i da će, u suprotnom, podnositi prijave sudiji za prekršaje.

Prema novom cenovniku, start će u sve tri tarife koštati 98 dinara, vožnja po kilometru u prvoj tarifi stajaće 44 dinara, po drugoj tarifi kao i u prethodnom periodu 52, dok će u trećoj kilometar biti tarifiran sa 88 dinara.

Sat čekanja koštaće 540 dinara, umesto sadašnjih 400 dinara, a druga tarifa primenjivaće se i nedeljom, od 22 do šest časova narednog dana.

Uprava za cene Sekretarijata za privredu u obrazloženju svoje ocene navodi da su od poslednje korekcije u julu 2007. godine, cene na malo porasle 8,5 odsto, pri čemu su cene goriva povećane za 13,5 odsto, kao i da su povećane cene automobila i rezervnih delova.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE