• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan ugovor o telekomunikacionoj infrastrukturi

Vlada RS i “Telekomunikacije RS” potpisali su ugovor o telekomunikacionoj infrastrukturi za potrebe ustanove “SARNET”.

 Potpisan ugovor o telekomunikacionoj infrastrukturi Izvor: MONDO

Ugovor o povezivanju akademske zajednice Republike Srpske(RS) u jedinstvenu mrežu putem optičkih kablova, potpisali su u utorak predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i generalni direktor "Telekoma Srpske" Predrag Ćulibrk.

Ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović rekao je nakon potpisivanja ugovora da je ovo veoma važan korak za Vladu RS, koja na ovaj način pokazuje značaj i ulogu nauke kao oslonca razvoja privrede i društva u cjelini.

Ajanović je dodao da se telekomunikacione strukture, koje služe isključivo za rad Javne ustanove "Akademska i istraživačka mreža RS - SARNET", neće koristiti u komercijalne svrhe.

"Plaćaće se određena manja naknada za održavanje mreže i za dijelove mreže koja je izgrađena nakon privatizacije ‘Telekoma Srpske’", rekao je Ajanović.

On je istakao da "kičma" računarske mreže SARNET povezuje akademsku zajednicu cijele RS, odnosno od Banjaluke, preko Doboja, Brčkog, Bijeljine, Zvornika, Pala, Lukavice, Foče do Trebinja.

Ajanović je dodao da će veza sa akademskom mrežom Srbije omogućiti pristup jedinstvenom evropskom naučno-istraživačkom prostoru.

Direktor "Telekoma Srpske" Predrag Ćulibrk rekao je da je potpisivanje ugovora i povezivanje akademske zajednice RS u jedinstvenu mrežu putem optičkih kablova veoma značajno za unapređenje kvaliteta edukacije svih visoko obrazovnih institucija RS.

On je istakao da se realizacija ovog ugovora ostvaruje se povezivanjem univerziteta i fakulteta od Banjaluke do Trebinja, te da akademska zajednica RS postaje ravnopravan član svjetske akademske zajednice.

"Ovo samo potvrđuje da Vlada RS, i nakon privatizacije, u ‘Telekomu Srpske’ ima odgovornog partnera koji vodeći računa o svom razvoju stvara preduslove da se pospješi razvoj cjelokupne društvene zajednice i unaprijedi poslovni ambijent, a svjesni smo činjenice koliko su komunikacije postale značajne i nezaobilazne", rekao je Ćulibrk.

On je dodao da je optički kabl od Banjaluke do Trebinja završen i da ga akademska zajednica već sada može koristiti, kao i izlaz na akademsku mrežu Srbije i dalje u svijet, navodeći da će u narednih nekoliko mjeseci u mrežu biti priključeno još nekoliko preostalih akademskih institucija.

Ističući da su ulaganja u ovaj projekat isključivo od "Telekoma Srpske", Ćulibrk je dodao da je vrijednost projekta teško izraziti u novcu.

Govoreći o optičkom kablu od Banjaluke do Trebinja, on je rekao da je to samo dio ukupnih ulaganja "Telekoma Srpske" i da je ta vrijednost nemjerljiva u odnosu na koristi akademske zajednice i društva u cjelini.

Ćulibrk je napomenuo da je "Telekom Srpske" nakon privatizacije u modernizaciju infrastrukture i najsavremeniju telekomunikacionu opremu investirao preko 200 miliona KM, čime je značajno podignut kvalitet pružanja telekomunikacionih usluga.

"Mi ćemo nastaviti sa razvojem i investiranjem i smatramo da će na ovaj način `Telekom Srpske` biti jedan od motora daljeg razvoja privrede RS, što je posebno važno u uslovima vrlo složenih ekonomskih odnosa u regionu i svijetu", rekao je Ćulibrk.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE