• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuske firme bi da posluju u Srbiji

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral izjavio je da francuske firme žele da se vrate i posluju u Srbiji.

 Francuske firme bi da posluju u Srbiji Izvor: MONDO

On je istakao da je cilj da se odnosi dve zemlje vrate na raniji nivo zbog čega se radi na protokolu o strateškoj saradnji na svim nivoima.

"Zato smo doveli predstavnike oko 30 francuskih firmi da svako od njih može na licu mjesta da identifikuje moguću saradnju", kazao je Tearal u u Privrednoj komori Srbije gdje su se predstavnicima najvećih francuskih firmi iz Udruženja MEDEF predstvaile kompanije Delta, Telekom, Verano motors i Željeznice Srbije, čiji su predstavnici izrazili spremnost da intenzivnije sarađuju sa francuskim firmama.

Predsjednik delegacije MEDEF-a Šarl Paradi rekao je da delegaciju Francuske u posjeti Srbiji čine privrednici iz oblasti transporta, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine, konsaltinga i industrije i dodao da su to predstavnici kompanija koje žele da posluju u Srbiji.

Ambasador Teral je rekao da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske opali u bliskoj pošlosti, jer je imidž Srbije, iz ugla francuskih firmi, bio dosta pogođen.

"To se sada promijenilo i francuske firme žele da se vrate u Srbiju" rekao je Teral i dodao da su iskustva francuskih kompanija koje već posluju u Srbiji bolja nego što to statistika pokazuje.

"U ovoj zemlji je moguće dobro poslovati i sarađivati, naročito sa inženjerima", rekao je on i pojasnio da francuske firme, koje su do sada oklijevale da dođu u Srbiju, žele da nadoknade izgubljeno vrijeme.

On je naglasio da "smo došli do trenutka da se štafeta u međusobnim odnosima preda privrednicima", ističući da bi baza u ekonomskim odnosima trebalo da bude saradnja preduzeća.

Predsjednik PKS Miloš Bugarin rekao je da je cilj sastanka u PKS-u, predstavljanje privrednih mogućnosti Srbije i ukazivanje na njen značaj na regionalnom i evropskom planu.

On je poručio da bi ovaj sastanak trebalo da bude zamajac novih ekonomskih odnosa Srbije i Francuske, čije temelje u nedavno postavili predsjednici Srbije i Francuske najavljujući potpisivanje sporazuma o starteškom partnerstvu.

Robna razmjena Srbije i Francuske u prošloj godini iznosila je oko milijardu dolara, a u prva četiri mjeseca je, zbog ekonomske krize, zabilježeno smanjenje spoljnotrgovinske razmjene, koja iznosi oko 237 miliona dolara.

Iz Srbije u Francusku se najviše izvoze gvožđe, čelik, obojeni metali, odjeća i voće, a u Srbiju se iz Francuske najviše uvoze industrijske mašine i medicinski i farmaceutski proizvodi.

Okrugli sto organizovao je odbor PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom i klub Asocijacija poslodavaca 'Privrednik".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE