• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS "uređuje" ekonomski sektor

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala.

 Skupština RS "uređuje" ekonomski sektor Izvor: MONDO

Zakon se odnosi na preduzeća kojim se rješava pitanje uknjižbe u zemljišnim knjigama nepokretne imovine, koja je privatizovana.

Zakonom je propisano da Investiciono-razvojna banka RS izdaje uvjerenja u kojima će se na osnovu evidencije organa, koji je izvršio privatizaciju, označiti nepokretnosti iskazane u početnom bilansu stanja u imovini preduzeća koje je bilo predmet privatizacije.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se da je nepostojanje propisa, kojim bi se regulisao način uknjižavanja prava na imovinu privatizovanih preduzeća, dovelo do situacije da se mimo postupka nadležnih organa vrši prodaja, odnosno prenos privatizovane imovine u privatnu svojinu iako su nepokretnosti uknjižena imovina privatizovanih preduzeća.

Na taj način nesmetano je umanjivana imovina privatizovanih preduzeća, a RS se dovodila u situaciju da nadoknadi štetu kupcima privatizovanih preduzeća

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, kojim se vrši njegovo usklađivanje sa relevantnom direktivom EU i Zakonom o privrednim društvima.

Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić rekla je da se ovim nacrtom zakona vrši usklađivanje novčanih kazni sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima RS, te tehničke korekcije pojedinih odredbi zakona.

Rudićeva je navela da se najznačajnija izmjena u zakonu odnosi na brisanje člana 51 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava prema kome je bila predviđena odgođena primjena instituta prinudne kupovine i prinudne prodaje u postupku preuzimanja akcionarskih društava.

Ona je navela da su pomenuti instituti istovremeno utvrđeni i u Zakonu o privrednim društvima, koji je usvojen nakon donošenja Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i u svojim odredbama 438. i 439. člana uredio je institute prinudne kupovine i prinudne prodaje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE