• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžetski prihodi 307, 9 miliona KM

Vlada Republike Srpske je usvojila izvještaj o izvršenju budžeta od prvog januara do 31. marta ove godine.

 Budžetski prihodi 307, 9 miliona KM Izvor: MONDO

U izvještaju se navodi da su budžetski prihodi ostvareni u iznosu od 307,9 miliona KM, što predstavlja izvršenje od 95 odsto u odnosu na finansijski plan, odnosno, 74 odsto u odnosu na kvartalni budžet.

U poređenju sa prvim kvartalom prethodne godine, ostvarenje budžetskih prihoda i priliva manje je za 12 odstoo ili, u apsolutnom iznosu, za 40,9 miliona KM - navodi se u saopštenju Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

U saopštenju se precizira da budžetski rashodi i odlivi u prvom kvartalu ove godine iznose 327,7 miliona KM, što predstavlja izvršenje od 90 odsto u odnosu na operativni budžet, odnosno 78 odsto u odnosu na kvartalni.

"Dakle, iskazani budžetski rashodi u prvom kvartalu 2009. godine su za 19,8 miliona KM veći od evidentiranih budžetskih prihoda i priliva", ističe se u saopštenju.

Vlada RS danas je zaključila da je potrebno provoditi i određene mjere koje su neophodne da bi se obezbijedio uspješan završetak budžetske godine, te da bi se ekonomski pokazatelji zadržali na zadovoljavajućem nivou.

To se prvenstveno odnosi na potrebu da se kontinuirano prati ostvarenje domaćih prihoda, a prije svega prihoda od indirektnih poreza koji su u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Takođe je neophodno da se nastavi sa restriktivnim odobravanjem operativnog budžeta i mjerama štednje, kako bi se budžetska potrošnja zadržala na nivou ostvarivih prihoda, te kako se ne bi ugrozila likvidnost budžeta.

Lociraće se moguće uštede na svim neproduktivnim rashodima koje bi se mogle iskoristiti za servisiranje prioritetnih budžetskih pozicija, a razmotriće se i potreba rebalansiranja budžeta - istaknuto je u saopštenju Vlade RS nakon današnjeg nastavka 129. sjednice. /kraj/vć

Vlada Republike Srpske (RS) danas je prihvatila Informaciju o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti privrede između Srbije i RS i ovlastila potpredsjednika Vlade Jasnu Brkić da potpiše taj sporazum.

Vlada je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma za realizaciju obaveza iz tog sporazuma koje se odnose na subvencionisanu kupovinu automobila po Programu zamjena staro za novo, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za realizaciju obaveza iz sporazuma koje se odnose na subvencionisanu kupovinu traktora.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarastva RS zaduženo je za realizaciju obaveza iz Sporazuma koje se odnose na prodaju namještaja proizvođača iz RS na teritoriji Srbije.

Vlada RS je danas odobrila sredstva iz budžetske rezerve, u ukupnom iznosu od 28.000 KM Zavodu distrofičara MDD Banjaluka za isplatu jedne bruto plate zaposlenima.

Vlada RS je na 129. sjednici dala i saglasnost da se nad preduzećem "Jelšingrad" Fabrika alatnih mašina AD Banjaluka pokrene stečajni postupak.

Vlada je dala saglasnost na Elaborat društveno-ekonomske opravdanosti izgradnje zgrade novog medicinskog fakulteta u Banjaluci na lokaciji Paprikovac – Petrićevac zona D.

Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da nastave aktivnosti na izradi i sufinansiranju izrade Idejnog rješenja za izgradnju zgrade novog medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Vlada RS danas je razmatrala Informaciju o aktivnostima vezanim za borbu protiv pandemijskog gripa i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da redovno informiše Vladu o pandemiji virusa influence tipa A (H1N1), a Fond zdravstvenog osiguranja RS Vlada je zadužila da preventivno nabavi neophodne količine vakcine za liječenje od pandemijskog virusa.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE