• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zirojević: BiH će snositi sankcije

BiH će snositi sankcije jer je usvajanjem Zakona o zaštiti domaće proizvodnje prekršen sporazum CEFTA, upozorio Mladen Zirojević.

 Zirojević: BiH će snositi sankcije Izvor: MONDO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio žaljenje zbog činjenice da je parlament BiH, i pored upozorenja iz ovog ministarstva, usvojio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar CEFTA Sporazuma i upozorio da će BiH snositi određene međunarodne sankcije, jer je njegovim usvajanjem prekršen ovaj sporazum.

"Ovaj zakon predstavlja dvojako kršenje sporazuma - sa pravnog aspekta prema kojem se krše međunarodno preuzete obaveze i sa suštinskog aspekta sadržaja zakona", rekao je Zirojević.

Zirojević je dodao da parlamentarci nisu prihvatili ni činjenice da ovaj zakon predviđa uvođenje pune carine za više od 900 proizvoda od kojih za 451 proizvod nije zabilježen uvoz u BiH iz bilo koje zemlje svijeta, a za 607 proizvoda u BiH nije zabilježen uvoz iz bilo koje zemlje poptisnice CEFTA Sporazuma.

"Od preostalog broja za njih 95 uvoz u BiH iz zemalja EU čini više od 50 odsto na tržištu BiH", naveo je Zirojević.

Ministar Zirojević upozorava da je 65 odsto ukupnog izvoza mlijeka BiH usmjereno prema Hrvatskoj, te da će ovaj zakon sigurno imati posljedice na taj izvoz.

"Vrlo je loša strategija koja se popularizuje u javnosti, a kojom se jedino i isključivo mjere uvođenja carina smatraju načinom zaštite domaće prizvodnje. Protekcionizam može biti samo privremeno riješenje i ako nije praćen odgovarajućim sistemskim riješenjima posljedice se vraćaju kao bumerang ali u znatno većem obimu", napominje Zirojević.

On je ponovio i svoje neslaganje sa činjenicom da je predlagač ovog zakona vrlo vjerovatno smišljeno stavio naziv "zakon za zaštitu domaće proizvodnje", jer to sugeriše da su svi oni koji se protive njegovom usvajanju automatski i protiv zaštite domaće proizvodnje što ni u kom slučaju ne odgovara istini, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

I Dinkić kritikuje zakon

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je donijet u BiH kritikovao je i potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, ocjenivši da je ovaj zakon "protekcionistički i suprotan CEFTA ugovoru".

Dinkić je agenciji Beta rekao da u Vladi Srbije tek predstoje konsultacije o tom zakonu i da ima informacije da će ostale članice sporazuma o slobodnoj trgovini u zemljama centralne Evrope uložiti prigovore sekretarijatu CEFTA i Evropskoj uniji.

“Smatram da zatvaranje u unutrašnje okvire u uslovima krize možda može na kratak rok nekome pomoći, ali mislim da će na dugi rok BiH od ovoga imati štete”, ocijenio je Dinkić.

On je uvjeren da će bh. parlament preispitati odluku donošenja tog zakona i omogućiti da se sporazum CEFTA provodi u regionu jer "samo on donosi svima nama koristi".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE