• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teslina vizija nove lepote

Iako se ime Nikole Tesle vezuje pre svega za dostignuća iz domena elektrotehnike, njegov nesvakidašnji opus sadrži i neke neočekivane komponente.

 Teslina vizija nove lepote Izvor: MONDO

U drugoj deceniji 20. veka Tesla je, sa povremenim prekidima, radio na razvijanju više modela fontana.

U Galeriji nauke i tehnike SANU u sredu uveče otvorena je izložba "Teslina fontana – stvaranje prizora lepote", posvećena jednom od pronalazaka koji se značajno razlikuje od većine projekata kojima se genijalni naučnik bavio tokom života.

Autori izložbe, Bratislav Stojiljković, Mladen Vujović i Zoran Jovanović-Jus obuhvatili su najbitnije detalje iz arhivske građe o Teslinom radu na konstruisanju potpuno novog tipa fontane, kao i o njegovoj saradnji sa Luisom Tifanijem, njujorškim umetnikom, tvorcem posebne tehnike izrade vitraža.

Šira javnost do danas nije imala predstavu da je Tesla u jednom periodu bio strastveno posvećen projektovanju fontana. U njegovom muzeju u Beogradu sačuvana je obimna dokumentacija, koja sadrži skice i crteže, proračune protoka fluida i konstrukcije motora koji bi trebalo da pokreće fontanu.

Fontana bi, kako je sam Tesla pisao, trebalo da donosi "novu lepotu u fascinantnom prizoru velike mase vode u pokretu, pri čemu se stiče utisak velike snage". Njegova fontana omogućila bi, kao je istakao, "stvaranje lepih i upadljivih prizora korišćenjem osvetljenja i određenog broja kaskada", a sve to uz relativno mali utrošak energije.

Nažalost, Teslina saradnja sa Tifanijem na izradi fontana završena je bez realizacije zamišljenih projekata i očekivanog komercijalnog uspeha.

Jedina fontana koja se u potpunosti zasniva na originalnim Teslinim zamislima i nacrtima, izrađena je, prema patentu koji je veliki naučnik prijavio 28. oktobra 1913, u Beogradu 2006 godine.

Posle gotovo čitavog veka od prvih Teslinih zamisli, u jubilarnoj 150. godini od rođenja genija iz Smiljana, na uglu Krunske i Prote Mateje, svečano je puštena u rad fontana koju pokreće specijalna, Teslina pumpa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE