• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene izmjene i dopune budžeta FBiH

Vlada Federacije BiH usvojila je u petak Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za ovu godinu.

 Usvojene izmjene i dopune budžeta FBiH Izvor: MONDO


Budžet FBiH za 2009. je i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani veći za 226.881.385 KM u odnosu na utvrđeni budžet, a pri tome su prihodi i primitci u rebalansiranom budžetu planirani na nivou od 1.431.798.985 KM.

Tokom rasprave u Vladi FBiH istaknuto je da je Prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH potreban, ako FBiH želi dobiti pristup MMF-ovom stend baj aranžmanu.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će se ministri finansija sa svih nivoa vlasti u BiH sastati u Beču u ponedjeljak, 22. juna, sa predstavnicima MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, nakon čega će MMF dati ocjenu jesu li predložene mjere štednje dovoljne za sklapanje stend baj aranžmana.

On je ocijenio da bi nepotpisivanje ugovora sa MMF-om značilo finansijski slom za FBiH, te dodao da smatra da će svi pokazati dovoljno odgovornosti.

''Nadam se da će ove izmjene, koje smo danas uradili, biti priznate od MMF-a. Ovo se mora koristiti, jer nema drugog izlaza. I sa MMF-om i sa Svjetskom bankom ili bez njih, naš fiskalni sistem je došao do kraja u neravnotežu i to se mora uraditi", rekao je Bevanda, koji je i zamjenik federalnog premijera.

On je istakao da su pritisci zbog donošenja ovog zakona i politički obojeni.

''Svjedoci smo pritisaka svih kategorija i ogorčenja izazvanog manipulacijama. Mogu shvatiti ljutnju, ali se javljaju oni kojima bi bilo bolje da se ne pojavljuju u javnosti i sramotno je da u ovakvoj recesiji nemaju razumijevanja'', kaže Bevanda.

Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Mostaru izmijenjeni Nacrt zakona o platama i naknadama kojim se svim budžetskim korisnicima i zaposlenima u javnim preduzećima, u većinskom vlasništvu Vlade, plate smanjuju za 10 odsto.

Prema utvrđenom nacrtu, od smanjivanja su izuzeta primanja boračke populacije kako je Vlada juče i obećala, nakon protesta u Sarajevu.

Bevanda je rekao da će Vlada, dodatnim smanjenjem troškova administracije i tekućih transfera, uštedjeti oko 33 miliona KM, koliko je potrebno ostvariti da bi primanja boračkih kategorija ostala nedirnuta.

Ministar kulture i zamjenik premijera Gavrilo Grahovac naglasio je da su pomenutu mjere štednje neophodne i da bi odustajanje od planiranog bilo ravno suicidu.

"Činjenica je da će državni službenici i poslije planiranog smanjenja i dalje imati dva i po puta veću platu od rudara i od svih zaposlenih u industriji", istakao je Grahovac.

Na konfereniji za novinare rečeno je da je predloženim Nacrtom zakona o platama i naknadama predviđeno da se u roku od 120 dana konačno uspostavi jedinstven registar korisnika budžetskih sredstava svih veteranskih i socijalnih kategorija, a da do kraja godine bude izvršena revizija tih korisnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE