• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do septembra bez stend-baj aranžmana

Od dogovorenog stend-baj aranžmana sa MMF-om vrijednog 1,2 milijarde evra nema ništa do septembra, kaže Emir Silajdžić.

 Do septembra bez stend-baj aranžmana Izvor: MONDO

Pomoćnik federalnog ministara finansija Emir Silajdžić potvrdio je Feni da nakon neuspjelih pregovora s MMF-om u Beču od dogovorenog stand-baj aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura s tom finansijskom institucijom nema ništa do septembra, kada bi ponovno mogli da započnu pregovori.

Silajdžić je naveo da su pregovori u Beču bili jako teški i mučni, dodavši da Svjetska banka nije ni bila prisutna jer nije htjela ni da razgovara budući da je za njih, kako je kazao, potpisani dokument svetinja.

"Mi smo ovdje izgleda naučili da se igramo", konstatovao je Silajdžić navodeći da je stand-baj aranžman odbijen u paketu za Federaciju BiH, Republiku Srpsku i BiH u cjelini.

Pomoćnik ministra ističe da Federacija BiH mora ući ponovno u rebalans budžeta, budući da će do kraja godine nedostajati 460 miliona KM prihoda, na nivou FBiH, kantona, opština i tri vanbudžetska fonda.

"Da smo uspjeli da dobijemo stand-baj aranžman mi bismo taj nedostatak sredstava doveli u ravnotežu i ova sredstva koja su nam trebala biti namijenjena mogli smo iskoristiti da taj manjak prihoda kompenzujemo", naveo je Siljadžić.

On je podvukao da je moguće ponovno se vratiti na početak pregovora s MMF-om uz uslov da se vrati sporni član 4. interventnog zakona – kojim se, u skladu sa potpisanim  dogovorom, za 10 posto smanje i sredstva za boračke populacije.

Bez obzira na propale pregovore, FBiH će, naveo je, ići u rebalans budžeta što takođe podrazumijeva smanjenje plata, socijalnih davanja, ostale javne potrošnje, nabavke sredstava, otplate unutrašnjeg duga, itd.

Sljedeći korak, najavio je Siljadžić, jeste donošenje odluke o redukciji potrošnje u narednih 45 dana i u tom periodu donošenje rebalansa budžeta FBiH koji će biti umanjen za 170 miliona KM.

"Mi smo upozoravali da nam je MMF pružio ruku da nam pomogne. Sada moramo ići dalje bez te pomoći. I sredstva koja smo planirali za vraćanje uzetog komercijalnog kredita trebalo su da budu vraćena iz aranžmana s MMF-om, kao i 300 miliona KM koliko nedostaje kantonima", izjavio je pomoćnik federalnog ministra finansija, navodeći još jednom da bi se pregovori s MMF-om tek u septembru mogli vratiti, ali opet samo na početnu poziciju.

OHR: Vlastima BiH ponuđena šansa!

Ozbiljnost finansijske krize i moguće posljedice neuspjeha vlasti da se pokažu dosljedne njihovim zalaganjima prema MMF-u ugrozili bi ne samo finansijsku stabilnost u BiH, nego i njen međunarodni kredibilitet, saopšteno je Srni iz OHR-a.

U odgovoru na pitanje kakav je stav OHR-a o blokadi aranžmana BiH sa MMF-om jer Federacija BiH nije ispunila uslove navedeno je da su "vlasti BiH imale šansu da sa MMF-om pregovaraju o zahtjevima za stend-baj aranžman, a ti zahtjevi u svom sadašnjem obliku predstavljaju proizvod tih pregovora".

"MMF će procijeniti koliko ih vlasti BiH ispunjavaju, a time i koliko je zemlja kvalifikovana da dobije stend-baj aranžman", navodi se u pisanoj izjavi koju potpisala portpartol OHR Ljiljana Radetić.

Na sastanku predstavnika RS, FBiH i BiH sa predstavnicima MMF-a i Svejtske banke juče u Beču, zaključeno je da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da FBiH ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da nakon što se FBiH vrati u okvire iz pisme namjere, treba obavijestiti MMF i da se zakaže bord direktora koji bi odobrio stend-baj aranžman BiH.

Džombić je naglasio da je od predstavnika MMF-a tražio da bude napravljena neka mogućnost da Srpska, koja je ispunila uslove po pismu namjere i koje je prethodno dostavila, pristupi aranžmanu, a FBiH naknado, po ispunjenu uslova.

Međutim, objasnio je Džombić, predstavnici MMF-a rekli su da njihov pravni tim isključuje takvu mogućnost i insistira da svi nivoi vlasti u BiH ispune uslove kako bi stend-baj aranžman bio realizovan.


(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE