• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH ugrožava finansijsku stabilnost zemlje

Finansijski problemi i očekivani socijalni nemiri u FBiH mogli bi da ugroze ekonomsku i finansijsku stabilnost cijele zemlje.

 FBiH ugrožava finansijsku stabilnost zemlje Izvor: MONDO

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je FBiH pred finansijskim kolapsom, a da neispunjavanje uslova za ostvarivanje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prijeti produbljivanjem ekonomske i finansijske krize u ovom entitetu.

Član Udruženja ekonomista Srpske "SWOT" Saša Račić ocijenio je za "Glas Srpske" da je kriza u Federaciji BiH (FBiH) očekivana i da uopšte nije iznenađujuće što je MMF odbio potpisivanje sporazuma sa BiH.

"Finansijska kriza u FBiH uzrokovana je visokom javnom potrošnjom i ogromnim socijalnim davanjima, zbog čega ovaj entitet nije ispunio uslove za ostvarivanje stend-baj aranžmana sa MMF-om", istakao je Račić.

MMF neće početkom jula isplatiti BiH prvu tranšu iz stend-baj aranžmana, vrijednog 1,2 milijarde evra, od čega je za Srpsku planirano 400 miliona evra, jer FBiH nije ispunila uslove koje joj je postavila ova međunarodna institucija.

U skladu sa sporazumom sa MMF-om, Vlada FBiH je trebala da primanja za boračke kategorije smanji za 10 odsto, ali poslije nedavnih protesta ovih kategorija to nije učinjeno.

"Ako bi eventualno propao aranžman sa MMF-om, time bi RS, koja je ispunila sve uslove, bila nepravedno kažnjena. Federalne vlasti moraju smanjiti javnu potrošnju, jer za njih je jedini izlaz iz ove situacije aranžman sa MMF-om", kazao je Račić.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da aranžman sa MMF-om apsolutno nema alternativu.

"Može se živjeti i bez stend-baj aranžmana sa MMF-om. Manjak je prihoda i svi će morati obaviti rebalanse budžeta u okviru raspoloživih prihoda, ali kada FBiH bude spremna i budu stvoreni uslovi, onda po mom mišljenju treba ponovo ući u pregovore sa MMF-om", rekao je Bevanda.

On je istakao da sa MMF-om "nema šale" i da su se morali ispuniti svi uslovi za dobijanje stend-baj aranžmana.

U međuvremenu, predsjednik Sindikata državnih službenika i budžetskih korisnika FBiH Salih Kruščica upozorio je da će budžetski korisnici stupiti u štrajk u petak, 26. juna, zbog smanjenja primanja predviđenih interventnim zakonom.

"Najprije ćemo svakog dana održavati štrajk upozorenja po dva sata, pa ćemo vidjeti kako će Vlada i Parlament FBiH reagovati. Ako zakon dođe u Parlament, onda ćemo štrajkovati pred tom institucijom", rekao je Kruščica.

Zbog najavljenog smanjenja plata, i budžetski korisnici Tuzlanskog kantona organizovaće 15-odnevni štrajk upozorenja u trajanju od po dva sata dnevno.

(MONDO, foto Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE