• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Hrvatske

Ministri Srbije i Hrvatske Mlađan Dinkić i Damir Polančec potpisali su u Zagrebu sporazum o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

 Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Hrvatske Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i vicepremijer Hrvatske i ministar privrede, rada i preduzetništva Damir Polančec potpisali su u Zagrebu sporazum o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Sporazum predviđa zajednički nastup i saradnju dvije zemlje na tržištima u regionu, Rusiji i drugim tržištima.

Potpisivanju sporazuma prethodio je razgovor dvojice ministara, na kojem je bilo riječi o konkretnim vidovima saradnje i razvije ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Bez obzira na ratnu prošlost, privrede Srbije i Hrvatske usmjerene su jedna na drugu, izjavio je Dinkić novinarima, poslije potpisivanja sporazuma, dodajući da će tješnje povezivanje ekonomija dovesti do više posla, a time i veće trgovine.

On je Polančeca informisao o inicijativi da se srpska preduzeća koje imaju imovinu u Hrvatskoj i hrvatska koja imaju imovinu u Srbiji ne obeštećuju imovinom, nego kapitalom.

Dinkić je ukazao na slučajeve kada bi se preuzimanjem imovine preuzela samo aktiva, ali ne i obaveze, navodeći da bi preduzeća koja loše stoje dobijenu imovinu prodala kako bi došla do novca.

Slučajevi preduzeća obje zemlje i njihovih imovinskih potraživanja rješavaće se korak po korak, po principu reciprociteta, rekao je on.

Polančec je naglasio da je robna razmjena od 830 miliona evra u 2008. velika, ali da ima prostora za još veću trgovinu, dodajući da je u razgovorima postignuta saglasnost o saradnji u poljoprivredi i prehrambenoj industrijikao i izgradnji saobraćajne infrastrukture na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Dinkić i Polančec su se složili da je zakon o zaštiti domaćih proizvoda koji je donio parlament BiH i kojim su povećane carine na robu iz Srbije i Hrvatske neprihvatljiv i protivan principima sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, pogotovo u vremenu krize.
Oni su najavili da će reagovati na državni protekcionizam u BiH i preduzeti odgovarajuće mjere.

Turizam je, takođe, bilo tema razgovora dvojice ministara. Dinkić je pohvalio to što već dvije godine funkcioniše avionska linija Beograd-Pula i ukazao na velik interes gostiju iz Srbije da ljetuju u Istri, ali i interes "Jat ervejza" da se uvede sezonska avionska linija Beograd-Dubrovnik.

On je najavio i skoro potpisivanje međudržavnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Polančec na naglasio da je prošle godine u Hrvatskoj boravilo 87.000 turista iz Srbije, koji su ostvarili 385.000 noćenja, i pozvao turiste iz Srbije da i ove godine dođu u Hrvatsku.

Dinkić i Polančec su se saglasili i oko mogućnosti da dug Željeznica Srbije Hrvatskim željeznicama iz ranijeg perioda bude vraćen u vagonima koji se proizvode u Srbiji, ako ispunjavaju hrvatske standarde.

Bilo je riječi i o saradnji proizvođača auto dijelova i opreme dvije zemlje kako bi postali snabdjevači u proizvodnji automobila "fijat" u Kragujevcu.

Poslije potpisivanja sporazuma Dinkić je prisustvovao ekonomskom forumu koji je održan u Hrvatskoj privrednoj komori.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE