• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubić: Prolongiranje stendbaj aranžmana

FBiH će ipak uspjeti da ispuni uslove za stendbaj aranžman sa MMF-om, smatra federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić.

 Ljubić: Prolongiranje stendbaj aranžmana Izvor: MONDO


Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH (FBiH) Damir Ljubić izjavio je da će prolongiranje stendbaj aranžmana sa MMF-om uticati na sve segmente i izrazio uvjerenje da će FBiH ipak uspjeti da ispuni uslove iz pisma namjere.

Govreći o zakonu o zaštiti domaće proizvodnje, koji je u parlamentarnoj proceduri, Ljubić je rekao da on jeste za zaštitu domaće proizvodnje, ali na osnovu detaljne analize i da na osnovu nje budu utvrđeni ciljevi koji se žele postići.

"To do danas nije urađeno, niti je urađena analiza svega što taj zakon donosi. Bojim se da će kontramjere susjeda dovesti BiH u još goru poziciju", ocijenio je Ljubić.

On je za "Nezavisne novine" rekao da će za podsticaj poljoprivrede u ovoj godini biti obezbijeđeno 50 miliona KM, iako je traženo 100 i dodao da isplata još nije počela, jer to zavisi od novca u budžetu.

Ljubić je rekao da poljoprivreda ima strukturalnih problema i zahtijeva da država strateški, politički donese odluku da poljoprivreda mora biti prioritet, a to znači da se u nju mora više ulagati.

"Donijeli smo novi zakon o poljoprivredi i o poljoprivrednom zemljištu koji uređuje njegovu zaštitu, promet poljoprivrednim zemljištem i mogućnost izdavanja zemljišta u zakup. Uveli smo određene takse s ciljem podsticaja za neobrađeno poljoprivredno zemljiše. Zahtijevali smo da ne postoji više mogućost davanja zemljiša pod zakup i ubrzali donošenje odluka za korištenje poljoprivrednog zemljišta, recimo kome se da na obrađivanje", naglasio je Ljubić i dodao da sada preostaje da svi shvate da su poljoprivreda i proizvodnja hrane važni za državu.

Odgovarajući na pitanje kada će FBiH imati jedinstven registar poljoprivrednih gazdinstava, Ljubić je rekao da je pokrenut registar sitnih životinja.

"Imamo već 130.000 registrovanih sitnih životinja, ovaca i koza. Pokrenuli smo sa RS, znači na nivou BiH, uspostavljanje registra porodičnih gazdinstava, koji će pomoći da vodimo kvalitetniju poljoprivrednu politiku. Nadam se da će u naredne dvije godine završiti registar i imaćemo ga prvi put", istakao je Ljubić.

Govoreći o zdravlju životinja, on je rekao da je u proceduri novi zakon o veterinarstvu.

"Na nivou FBiH donijeli smo operativni program suzbijanja bruceloze. Nedostaje nam edukacija samih farmera i nedostatak je u organizaciji veterinarske službe. Pokrenuli smo inicijativu privatizacije veterinarskih stanica i uređenja te oblasti", zaljkučio je Ljubić.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE