• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olakšice za brokerske kuće

Centralni registar hartija od vrijednosti od prvog maja znatno je smanjio iznos naknada za usluge koje obavlja berzanskim posrednicima.

 Olakšice za brokerske kuće Izvor: MONDO

Smanjeni su iznosi prvenstveno iz dijela poslova obračuna i poravnanja.

"Centralni registar ne naplaćuje naknadu za usluge obračuna i poravnanja proistekle po osnovu trgovine obveznicama na berzi, koja je ranije iznosila 0,07 odsto od vrijednosti posla. Ujedno je i znatno smanjena naknada za obračun i poravnanje poslova s akcijama i iznosi 0,015 odsto, umjesto nekadašnje cijene od 0,1 odsto od vrijednosti posla", rekla je za "Fokus" direktor Centralnog registra Jasminka Đukić.

Prema njenim riječima, ovim mjerama direktnim učesnicima na tržištu kapitala olakšali su poslovanje, odnosno omogućili njihov opstanak, jer je već pet brokerskih kuća ugašeno.

Đukićeva je dodala da je, u nastojanju ublažavanja posljedice krize, umanjen i iznos naknade za obavljanje depozitarnih poslova svim ZIF-ovima do kraja ove kalendarske godine.

U brokerskim kućama pozitivno su ocijenili ovaj korak Centralnog registra, navodeći da im je značajna svaka olakšica.

"Navedena odluka znači mnogo i za brokere i za klijente. Činjenica je da se u posljednje vrijeme najviše trguje obveznicama, a naknade za te usluge se ne naplaćuju, znači poslovanje bez gubitaka i uštede", rekao je Boris Pešević iz brokerske kuće Broker "Nove".

Direktor brokersko-dilerskog društva ''Advantis broker'' Branko Kecman rekao je da je Centralni registar napravio vrlo važan i pozitivan korak koji je dobrodošao brokerskim kućama, te da se stvaraju uštede, koje nisu nimalo beznačajne u uslovima otežanog poslovanja.

Društvo za upravljanje PIF Cepter smatra da je odluka Centralnog registra ispravna i da primjenjuju cjenovnik prilagođen situaciji na tržištu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE