• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječna zaduženost građana 872 evra

Ukupna zaduženost u BiH, zaključno sa majem 2009. iznosi 7,43 milijarde evra. Prosječna zaduženost po stanovniku iznosi oko 872 evra.

 Prosječna zaduženost građana 872 evra Izvor: MONDO

Prosječna zaduženost po stanovniku iznosi oko 1.700 maraka (872 evra).
Od 14,5 milijardi maraka ukupne zaduženosti, 6,5 milijardi maraka otpada na kredite stanovništvu, a 6,7 milijardi maraka na kredite privredi, pokazuju podaci Centralne banke a prenose poslovni sajtovi u BiH.

Kreditiranje privrede i stanovništva poslije stalnog rasta tokom 2008. trenutno se održava na nivou iz novembra i decembra prošle godine.

Prema podacima Centralne banke BiH ukupni depoziti stanovnistva na kraju maja ove godine iznosili su 5,21 milijardu maraka (2,67 milijardi evra), što je za oko 270 miliona KM manje nego u istom razdoblju prethodne godine.

Od ukupnog iznosa depozita stanovništva, neoročeni depoziti iznose oko dve milijarde maraka, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,2 milijarde maraka.
U Centranoj banci tumače da je razlog zbog kojeg je krajem prošle godine došlo do značajnijeg povlačenja depozita strah od uticaja svetske finansijske krize.

Pozitivno je što nijedna poslovna banka u BiH nije imala problema s likvidnošću, navode u Centralnoj banci BIH uz napomenu da su ukupni depoziti u novembru prošle godine iznosili oko pet milijardi KM da bi u maju 2009. godine dostigli 5,21 milijardu KM (2,67 milijardi evra).

Kada je riječ o visini kamata, u Centralnoj banci BiH ističu, da su uslovi u kojima banke u BiH danas deluju značajno drugačiji u odnosu na razdoblje pre godinu ili dve, novac je postao skuplji i teže dostupan, a na visinu kamatne stope, osim euribora, utiču i drugi faktori.

Pojedine nevladine organizacije i grupe gradjana u nekoliko navrata su u poslednjih nekoliko mjeseci pokušale da skrenu pažnju javnosti u BiH na promjenljive i visoke kamatne stope od početka globalne ekonomske krize. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE