• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplje piće, slatkiši, struja i stanarina

Cijena usluga i proizvoda koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH u junu su porasle za 0,1 odsto u odnosu na cijene u maju.

 Skuplje piće, slatkiši, struja i stanarina Izvor: MONDO

Na godišnjem nivou u odnosu na juni 2008. godine zabilježen je pad prosječnog nivoa cijena od 1,8 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su prezentovani na press konferenciji, najveći rast zabilježen je u sektoru prevoza i to za 3,1 odsto, dok su usluge u zdravstvu i ostale usluge porasle za 0,1 odsto.

Prosječan rast cijena u sektoru prevoza uzrokovan je rastom cijena opreme za lična vozila i to u prosjeku za 4,4 odsto te goriva i maziva za 6,8 odsto.

U odnosu na maj, blagi pad cijena hrane i bezalkoholnih pića u zabilježen je u julu i to hrane za 0,8 posto i bezalkoholnih pića za 0,2 odsto.

Prosječan pad cijena u odnosu na prošli mjesec zabilježen je u prodaji odjeće i obuće, namještaja, kućanskih aparata i u sektoru redovnog održavanja kuće, telekomunikacija, rekreacije i kulture, i to za 0,1 odsto.

U posljednjih 12 mjeseci hrana i bezalkoholna pića su u prosjeku pojeftinili za 1,9 odsto, pri čemu je hrana pojeftinila za 2,4 odsto, dok su bezalkoholna pića i sokovi poskupili za 2,5 odsto.

Najveći pad cijena zabilježen je u prodaji ulja i masti za 17,6 odsto, voća za 8,8 odsto i povrća za 12,6 odsto, te mlijeka, sira i jaja za 3,9 odsto, prenosi Sarajevo-x.com.

U zadnjih godinu dana došlo je do poskupljenja mesa za 5,8 odsto, ribe za 7,4 odsto, šećera, meda i slatkiša za 4,9 odsto. Od bezalkoholnih pića u 12 mjeseci poskupili su kafa i čaj za 3,5 posto te mineralna voda i sokovi za 1,6 odsto.

Od takozvanih režijskih troškova, snabdijevanje vodom je poskupilo za 1,2 odsto, a odvoz smeća za 4,5 odsto. Stanarine su porasle za 3,7 odsto, električna energija, plin i drugi energenti za 5,2 odsto, rečeno je na današnjoj redovnoj pres konferenciji Agencije za statistiku BiH.

U zemljama regije takođe je zabilježen prosječan rast cijena i to u Hrvatskoj od 2,1 posto, u Sloveniji 0,3 posto i u Srbiji 8,3 odsto. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE