• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS nastavlja uspon, Federacija u padu

Industrijska proizvodnja u RS porasla je u prvom polugodištu ove godine u poređenju s istim periodom 2008. za 17,1 odsto.

 RS nastavlja uspon, Federacija u padu Izvor: MONDO

U Federaciji BiH zabilježen je pad od 10,4 procenta, pokazuju podaci entitetskih
zavoda za statistiku.

Učinak industrije RS u junu u odnosu na maj ojačao je za 5,5 odsto, dok je u FBiH nastavljen trend pada, koji je ovog puta iznosio 8,1 odsto, pišu danas "Nezavisne novine".

Posmatrajući tri glavna industrijska sektora, nosilac rasta u RS u prvom polugodištu 2009. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje bila je prerađivačka industrija, nošena naftnom industrijom, sa skokom od 32,3 odsto. U snabdijevanju strujom i gasom ostvaren je rast od 11,9 odsto, a sekotor rudarstva imao je pad za 18,3 odsto.

Istovremeno prerađivačka industrija FBiH imala je pad od 17,7 odsto, u sektoru rudarstva zabeležen je rast od četiri odsto, a snabdijevanje strujom, gasom i vodom poraslo je za 2,2 odsto, navodi list.

Najveći rast u RS u prvom polugodištu zabeležen je u proizvodnji koksa i naftnih derivata od 51, dok je najveći pad registrovan u oblasti vađenja ruda i metala od 59,5 odsto. U FBiH u istom periodu najveći rast od 6,6 odsto imala je proizvodnja medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata, dok je reciklaža s minusom od 54,3 odsto
prednjačila u padu aktivnosti.

Ekonomista Stevo Pucar iz Udruženja ekonomista RS-SWOT podvlači da je veliki rast u sektoru prerade nafte posledica pokretanja brodske Rafinerije koja u istom periodu lane nije radila.

"Bez obzira na ukupan pozitivan prikaz industrijskog rasta, postoje sektori koji su zabrinjavajuće pali, pri čemu posebno mislim na one u kojima RS ima veoma dobre potencijale. To su prerada drveta i proizvodnja nameštaja koji beleže pad za oko 35 odsto i metaloprerađivačka industrija u kojoj je ostvaren pad iznad 50 odsto", istiÄŤe Pucar i dodaje da je neophodno potpomoći tekuću likvidnost firmi i njihovo restrukturiranje kako bi se stvorila značajnija dodatna vrijednost.

Što se tiče pada proizvodnje u FBIH, ona je posljedica podbačaja u proizvodnji i preradi metala i u auto-industriji, koja je najviše pogođena krizom. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE