• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen okvirni budžet RS

Vlada Republike Srpske usvojila je na sjednici okvirni budžet RS za period 2010. - 2012. godinu.

 Usvojen okvirni budžet RS Izvor: MONDO

U izradi je uzet u obzir Globalni okvir fiskalnih bilansa i politika u BiH za taj period koji je usvojio Fiskalni savjet BiH, izjavila je šef Biroa Vlade za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Ona je rekla da je Globalnim okvrom predviđen rast prihoda od indirektnih poreza u narednoj godini od 4,85 odsto, a da se istovremeno budžetski okviri zadrže maksimalno na ovogodišnjim nivoima.

"Projekcije u dokumentu su rađene u uslovima svjetske ekonomske krize, zbog čega je izvjesno da će se u septembru izvršiti revidiranje navedenih procjena, prije same izrade nacrta budžeta za narednu godinu", rekla je Sajićeva novinarima nakon sjednice Vlade.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Uredba o uslovima i načinu provođenja subvencionisanja kupovine automobila "fijat punto" proizvedenih u Srbiji putem programa zamjene "staro za novo", prema kojoj je direktni korisnik subvencija proizvođač u Srbiji, a indirektni korisnici krajnji kupci u RS.

"Subvencionisana kupovina se provodi umanjenjem kupoprodajne cijene `punta` za iznos od 1.000 evra, odnosno u protivvrijednosti KM prema kursu Centralne banke BiH na dan prodaje obezbijeđen u budžetu RS i subvencionisanjem troškova transporta i osiguranja što obezbjeđuje Srbija, tako da je cijena jednog modela nakon svih tih popusta 5.999 evra plus PDV", pojasnila je Sajićeva.

Prema njenim riječima, za ove automobile biće odobravani subvencionisani krediti na period od sedam godina sa fiksnom kamatnom stopom od 4,5 odsto.

Vlada je usvojila i Informaciju o kriterijumima raspodjele 30 miliona KM opštinama i gradovima Srpske namijenjenih stabilizaciji lokalnih budžeta na bespovratnoj osnovi.

Ova sredstva će se raspodijeliti na kumulativni deficit opštinama i gradovima 30 odsto sa stanjem na kraju prošle godine, 30 odsto po kriterijumu stepena razvijenosti opština i gradova raspoređujući po broju stanovnika, 20 odsto po kriterijumu ostvarenja prihoda od PDV-a u prošloj godini i 20 odsto po kriterijumu manje ostvarenih prihoda od indirektnih poreza poredeći prvih pet mjeseci ove i prošle godine.

Vlada je donijela i odluke o saglasnosti na plan utroška sredstava za više ustanova i institucije, te razmatrala i usvojila više prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE