• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste naplata javnih prihoda

Poreska Uprava RS od početka godine do 22. jula naplatila 1,034 milijarde KM javnih prihoda.

 Raste naplata javnih prihoda Izvor: MONDO

U istom periodu prošle godine naplaćeno 959 miliona KM, što predstavlja povećenje od 75 miliona KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Poreske uprave RS Mile Banika.

"To znači da je evidentiran rast naplate javnih prihoda od osam odsto", dodao je Banika.

On je naveo da je u okviru prihoda koje servisira Poreska uprava RS, kao što su doprinosi za fondove socijalnog osiguranja, zabilježen rast od 22 odsto, tako da je od početka ove godine do 22. jula naplaćeno 644 miliona KM, a u istom periodu prošle godine 529 miliona KM.

"Analitički gledano po fondovima naplate za Fond PIO RS od 1. jauara do 22. jula iznosila je 340 miliona KM ili 13 odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja 265 miliona ili 38 odsto više, a za Fond dječije zaštite 25 miliona ili 10 odsto više nego u istom peirodu prošle godine", rekao je Banika.

On je naveo da je u posmatranom periodu za Zavod za zapošljavanje naplaćeno 173.000 KM, dodajući da je u ovoj godini osnovan i Fond za zapošljavanje lica za invaliditetom i da je od 1. aprila naplaćeno 315.420 KM doprinosa.

Banika je istakao da se Poreska uprava RS, između ostalog, bavi i kontrolom blagovremenosti prijavljivanja i plaćanja i tačnosti plaćanja poreskih obveznika, i da je po tom pitanju do 30. juna obavila 1 932 inspekcijske kontrole, od čega 735 terenskih i 1 197 kancelarijskih kontrola, te utvrdila da poreski obveznici nisu prijavili i platili oko 30 miliona KM.

"Uspješno smo fiskalizovali prvu i drugu grupu poreskih obveznika. Podneseno je 33 963 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju, dok skoro isti broj, odnosno samo 200 manje nije fiskalizovano i to je u procesu", rekao je Banika.

Govoreći o kontrolama procesa fiskalizacije, Banika je naveo da je obavljeno 3 725 kontrola kojima je ustanovljeno da se 1 019 poreskih obveznika nisu na vrijeme fiskalizovali, pa je Poreka uprava RS podnijela isto toliko prekršajnih naloga i izrekla kazne od 704.000 KM.

Banika je dodao da je do sada obavljeno 1 408 kontrola izdavanja fiskalnih računa, pri čemu je ustavljeno da to nije učinjeno u 636 slučajeva, pa je izdato 636 prekršajnih naloga i izrečeno 438.000 KM novčanih kazni.

"Postavlja se pitanje kako smo uspjeli da u uslovima ekonomske krize naplatimo veći iznos prihoda. Može se reći da je to rezultat više faktora kao što su poreske reforme, pojačane kontrole Poreske uprave RS i isto tako to se može priprisati i indirektim efetima procesa fiskalizacije, jer putem tog procesa sve se više legalizuje, odnosno prijavljuje poreskim vlastima promet iz poslovanja", istakao je Banika.

On je rekao da Poreska uprava RS ima i naglašenu saradnju sa različitim agencijama, institucijama i ustanovama i posebno istakao saradnju sa Fondom PIO RS.

"Na osnovu potpisanog memoranduma o saradnji Poreske uprave RS i Fonda dogovorena je i međusobna razmjena svih relevantnih podataka u vezi naplate i kontrole doprinosa i to već uveliko funkcioniše", naglasio je Banika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE