• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krajem septembra nastavak gradnje koridora Pet C

Izgradnja naredne dionice autoputa na koridoru Pet C od Kaknja do Bilješeva trebalo bi da počne krajem septembra ili početkom oktobra.

 Krajem septembra nastavak gradnje koridora Pet C Izvor: MONDO

"Pretkvalifikacije za izgradnju ove dionice autoputa, duge 9,4 kilometara, završene su, a prijavilo se 11 kompanija. Riječ je o tri kompanije iz Austrije, dvije iz Hrvatske, po jednoj iz Slovenije, Turske i Portugalije, te konzorcijumu iz BiH i jednom mješovitom konzorcijumu iz Hrvatske i BiH", rekao je za "Nezavisne novine" direktor Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autoputeva Federacije BiH Eldar Trhulj.

Iako nailaze na teškoće, u Direkciji za autoputeve FBiH očekuju da će pripremne poslove obaviti u predviđenim rokovima.

"Za desetak dana Direkcija puteva FBiH, koja je radila glavni projekat za ovu dionicu autoputa, trebalo bi da dostavi predmjer radova, te bi u skoro vrijeme mogle biti raspisane kvalifiakcije za ponude", kaže Trhulj.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje dobijanje saglasnosti nadležnog kantonalnog ministarstva za šume, što je uslov za dobijanje urbanističke saglasnosti.

"Uporedo s ovim obavljamo eksproprijaciju. Sav terenski posao je završen. Izdali smo oko 300 rješenja, a očekujemo uskoro da ćemo izdati i preostalih 200. U narednih sedam dana počećemo i isplate", najavljuje Trhulj i dodaje da je rok za završetak ove dionice autoputa 18 mjeseci.

Trhulj je dodao da su završene pretkvalifikacije za izgradnju tunela Vijenac, dužine 2,9 kilometara, te da je u toku analiza petnaest prispjelih ponuda.

On je najavio da bi izgradnja tunela, koja je zahtjevom investitora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) rezervisana za strane kompanije, trebala da počne u decembru.

Prema Trhuljevim riječima, završena je i pretkvalifikaciona dokumentacija za treću dionicu od tunela Vijenac do Zenice, dugu tri kilometra.

"Nadamo se da bismo ugovore za radove na ovoj dionici mogli imati krajem decembra ili početkom januara", kaže Trhulj.

Trhulj naglašava da je većina uslova koje su glavni investitori izgradnje ovih dionica autoputa, EBRD i Evropska investiciona banka, postavili za povlačenje novca, ispunjeni ili su na putu da ubrzo budu ispunjeni.

"Dinamika poslova podudara se s rokovima koji su utvrđeni i vjerujem da neće biti probijanja", istakao je Trhulj.

On je naveo da su dugovi izvođačima radova na dionici Dobrinje - Kakanj dostigli 3,1 milion KM, a da se završetak radova očekuje za oko mjesec dana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE