• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dušanić ojadio “Metalku"

Najodgovorniji za agoniju nekadašnjeg privrednog giganta je većinski vlasnik Petar Dušanić, tvrde radnici koji platu nisu dobili mjesecima.

 Dušanić ojadio “Metalku" Izvor: MONDO

Radnici  Fabrike lanaca i građevinskih armatura “Metalka" iz Prnjavora, već više od pola mjeseca štrajkuju zbog neisplaćene četiri plate.

Poručuju da neće početi da rade dok im kontroverzni biznismen i većinski vlasnik preduzeća Petar Dušanić ne isplati sva zaostala dugovanja.

Predsjednik Sindikata “Metalke" i čelni čovjek štrajkačkog odbora Mirko Moravac rekao je za “Press RS” da je strpljenje na izmaku i da će radnici uskoro biti primorani da posegnu i za znatno radikalnijim oblicima sindikalne borbe!

“ I prije nego što smo krenuli u štrajk, ‘Metalka’ praktično nije radila mjesecima, jer od dobavljača nije dobijala sirovine. Najodgovorniji za agoniju nekadašnjeg privrednog giganta je Petar Dušanić, koji, iako posjeduje 46 odsto akcija preduzeća, javnosti lažno predstavlja da posjeduje svega 24,9 odsto akcija i da nije većinski vlasnik”, tvrdi Moravac.

Moravac kaže da Dušanić posjeduje znatno više akcija nego što je zvanično zabilježeno u Centralnom registru harija od vrijednosti, odnosno, da raspolaže i sa 10 odsto akcija koje se vode na Dragu Milutinovića i 11,4 odsto akcija Drage Peulića!

“Milutinović je čak izjavio da će, ako bude potrebno, akcije koje se vode na njega pokloniti radnicima, pošto sa njima nema nikakve veze! Uostalom, svi zaposleni vrlo dobro znaju da su Dušanićeva supruga i sin, kao članovi UO preduzeća, u vrijeme kada su smjenjivali i postavljali direktore firme uvijek govorili da posjeduju 46 odsto akcija, kao i da je njihova kompanija većinski vlasnik”, kaže za isti list Moravac.


Dodaje, da tek nakon što je “Metalka” dovedena na rub propasti i kada su radnici krenuli u štrajk, Dušanić izlazi u javnost sa pričom kako je on “manjinski vlasnik” koji, eto, posjeduje svega 24 odsto akcija.

Ogorčeni Moravac još kaže da je Dušanić, u vrijeme kada se “predstavljao kao većinski vlasnik", jednu od poslovnih zgrada preduzeća preuredio u stambenu zgradu u kojoj je uspio da proda sve stanove!

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš za “Press RS” kaže da je izuzetno zabrinut za sudbinu 50 porodica koje žive od plata radnika “Metalke" i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se situacija u preduzeću sredi.

Da je stanje u ovom preduzeću krajnje dramatično svjedoči i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić.

“ Na sastanku sa načelnikom opštine pokušali smo da dogovorimo bilo kakav oblik pomoći za radnike. Jedno od rješenja moglo bi da bude i podnošenje zahtjeva Investiciono-razvojnoj banci RS da dodijeli određenu sumu novca firmi za nabavku sirovina kako bismo mogli da počnemo sa radom. Prijedlog menadžmenta “Metalke" da se radnicima za protekla tri mjeseca isplati ukupno 300 KM, a ako radnici to ne prihvate, da preduzeće ide pod stečaj, kategorično odbijamo”, rekao je Peulić.

Istovremeno u kratkoj telefonskoj izjavi za isti list Petar Dušanić nije komentarisao optužbe sindikalaca i radnika “Metalke", rekavši da se “nalazi na godišnjem odmoru".

“Osim mene, vlasnici ‘Metalke’ su i mali akcionari, kao i investicioni fondovi. Nisam većinski vlasnik i nemam namjeru da komentarišem gluposti pojedinaca”, kaže Dušanić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE