• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže pomoć iz Brisela

Evropska komisija saopštila će u narednih nekoliko dana usvojiti paket pomoći BiH od 39 miliona evra radi prevazilaženja efekata finansijske krize.

 Stiže pomoć iz Brisela Izvor: MONDO

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić pozdravio je odluku Evropske komisije da u narednih nekoliko dana usvoji paket pomoći BiH od 39 miliona evra radi prevazilaženja efekata finansijske krize.

"U ovoj situaciji dobrodošla je svaka podrška, posebno što ide u pravo vrijeme i što je taj paket finansijske pomoći Evropske komisije usmjeren u sektore kojima je zaista ta pomoć neophodna", rekao je Vrankić.

On je naglasio da je podrška Evropske komisije namijenjena razvoju malih i srednjih preduzeća, za zaštitu životne sredine, saobraćajnu infrastrukturu i energiju, a jedan dio je i za Agenciju za osiguranje depozita BiH.

"Ako Evropska komisija donese odluku već sljedeće sedmice sredstva bi mogla biti operativna krajem godine što je za BiH jako važno. Ova pomoć stiže na vrijeme jer se iz domaćih budžeta ne mogu izdvajati značajnija sredstva za te sektore", istakao je ministar finansija i trezora BiH.


Paket za BiH od 39 miliona evra kao odgovor na finansijsku krizu biće usvojen u narednih nekoliko dana", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Za budžet Srbije izdvojeno je 100 miliona evra, a ostalim zemljama zapadnog Balkana i Turskoj namijenjeno je 85 miliona evra.

U saopštenju se navodi da će Evropska komisija Srbiji dati 100 miliona evra kao podršku budžetu za stabilizaciju te zemlje i smanjenje posljedica ekonomske i socijalne krize.

Dodatnih 85 miliona evra biće dato zemljama zapadnog Balkana i Turskoj kako bi osigurale investiranje u svoje privrede, reformu bankarskog sektora i jačanje konkurentnosti, navodi se u saopštenju.

Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Komisija na ovaj način podržava napore Srbije da nastavi proces evropskih integracija u vrijeme ekonomske krize.

U saopštenju se dodaje da će prva tranša pomoći biti isplaćena krajem 2009. godine, a ostatak 2010. godine.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE