• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro novi pad cijena goriva!

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice Miro Škiljević izjavio je da se u narednom periodu u Republici Srpskoj očekuje "blagi pad cijena nafte".

"Za očekivati je da će cijene nafte u RS nastaviti padati i u narednom periodu jer je takvo stanje na svjetskom tržištu. Benzinske pumpe će uskladiti cijene sa rafinerijama. Pratićemo kretanje cijena nafte. Trenutne cijene nafte u RS-u su trenutno u prosjeku oko 1,70 KM.  Ipak, u narednom periodu očekujemo trend blagog pada cijena nafte", potvrdio je Škiljević za Anadoliju.

Objasnio je da, uprkos činjenici da cijenu nafte diktiraju rafinerije i fiksna akciza, odnosno državni namet, cijene nafte mogu nesmetano dodatno padati u RS.

"Cijene nafte isto tako diktira i samo tržište, tako da ne postoji sada neka minimalna cijena

  nafte koja određuje koliko cijena nafte može padati", naglasio je Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidenciju promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za AA je izjavila da postoji mogućnost da cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine dodatno padaju u narednom periodu.

"Od petka prošle sedmice smo imali zahtjeve distributera za sniženjem cijena nafte i nove cijene su stupile na snagu u ponedjeljak. Trenutna cijena nafte je u prosjeku 1,80 KM. Ako se nastavi trenutni trend na globalnom tržištu, onda se može očekivati daljnji pad cijena nafte i kod nas. Ipak, to zavisi od distributera i od njihove reakcije na dešavanja na globalnom tržištu", kazala je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 evra. Prema tome, cijene nafte su u BiH za dva mjeseca pale od 50 do 60 feninga. Nakon pojeftinjenja tokom prethodnih nekoliko mjeseci, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 40 KM.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE