• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran novac od MMF-a

Premijer Federacije BiH (FBiH) Mustafa Mujezinović izjavio je da je 268 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) blokirano.

 Blokiran novac od MMF-a Izvor: MONDO


Prema njegovim riječima, ova sredstva su blokirana jer se boračke organizacije u FBiH ne mogu dogovoriti o načinu ušteda i zbog Vlade Kantona Sarajevo pošto nije umanjila plate za 10 odsto.

Mujezinović je na vanrednoj sjednici Skupštine Koordinacije porodica poginulih pripadnika Armije BiH, bivšim vojnicima poručio da sami moraju pronaći najbolje rješenje o uštedama na svojim naknadama, istakavši da nema roka za dogovor, ali da je zbog nemogućnosti da se postigne dogovore sve blokirano, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od srijede.

On je naveo da je u Kantonu Sarajevo napravljeno "nešto što nikako nije moguće" i da rebalansom budžeta nisu predviđena smanjenja plata.

"Sačekaćemo da umanje plate premijeru i ministrima i svim zaposlenim u administraciji. Kad ovo bude završeno i kad dobijemo rebalanse budžeta svih kantona, novac će biti operativan", rekao je Mujezinović na današnjoj vanrednoj sjednici kojoj su prisustvovali predstavnici federalnog Saveza ratnih vojnih invalida i Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić rekao je da je ovaj kanton ispunio sve zadatke koje je pred vlasti BiH postavio MMF i da su sve napravljene uštede u posljednjih sedam mjeseci u funkciji stendbaj aranžmana sa MMF-om.

Predstavnici ratnih vojnih invalida i porodica poginulih pripadnika Armije BiH traže da bude proveden i Zakon o reviziji, uz tvrdnju da je neprihvatljiva uredba koja podrazumijeva dva načina ušteda u ovoj oblasti.

"Uredbom je predviđeno privremeno ukidanje rješenja pripadnicima Armije BiH i umanjenje naknada za 10 odsto pripadnicima HVO-a, bez obustave rješenja... Ako vlasti u FBiH prihvate uredbu, srušiće sistem boračke zaštite", istakao je predsjednik Saveza Safet Redžić.

Mujezinović je rekao da će revizijom biti obuhvaćeni svi pripadnici Oružanih snaga i to prvo osobe koje su rješenje dobile nakon 2004. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE