• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbijagas" preuzima paljanski "Gaspromet"

Srpski "Srbijagas" uskoro će preuzeti preduzeće "Gaspromet" sa Pala, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

 "Srbijagas" preuzima paljanski "Gaspromet" Izvor: MONDO

Bajatović je naveo da u RS očekuju da će se time stvoriti preduslovi za priključenje ovog dijela BiH na planirani krak gasovoda Južni tok.

On je za "Politiku" rekao da je strategija "Srbijagasa" da, tamo gdje postoje velika nenaplaćena potraživanja, kao u slučaju pančevačke "Azotare", paraćinske Fabrike stakla, kinkindskog Metalurško-sirćetnog kompleksa, postane većinski vlasnik i pokaže da je moguće partnerstvo vlade, javnih preduzeća i privatnog kapitala.

Bajatović je ponovio da domaćinstva priključena na gas, toplane i industrija koja troši ovaj energent ne bi trebalo da brinu da predstojeće sezone grijanja neće imati dovoljno gasa, čak i u slučaju nove gasne krize.

On je podsjetio da je u petak sa predstavnicima "Gasproma" u Beču dogovoreno da ruski partner obezbijedi skladištenje 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, koje bi se koristile u slučaju potrebe za potrošače u Srbiji, a da će podzemno skladište gasa Banatski Dvor biti završeno u novembru u tehničkom smislu, a pun kapacitet biti postignut do 2012. godine.

"Ono što nama sada bitno je da, ukoliko bude nove gasne krize zbog odnosa Rusije i Ukrajine, 'Srbijagas' može da obezbedi na duži vremenski rok sigurno grejanje, odnosno da bezbolno prebrodi eventualne gasne probleme", dodao je Bajatović.

On je rekao da se, u skladu sa najavljenom gradnjom gasovoda "Južni tok", ozbiljno razmišlja i pregovora sa ruskim partnerom o izgradnji još nekog skladišta.

Direktor preduzeća “Gaspromet” sa Pala Milomir Draganić potvrdio je Srni da bi krajem ovog mjeseca trebalo da bude izvršena promjena strukture dioničara u ovom akcionarskom društvu.

“Ne radi se ni o kakvom preuzimanju preduzeća, jer je 'Gaspromet' bio i ostaće preduzeće RS, a 'Srbijagas' biće pojedinačno najkrupniji i najveći akcionar u 'Gasprometu', pošto je naša firma akcionarsko društvo”, pojasnio je Draganić.

Prema njegovim riječima, na osnovu Sporazuma o diobi imovine, vlade RS i Srbije dogovorile su da dio dionica, oko 40 odsto, Srpska ustupi “Srbijagasu” na ime potraživanja imovine.

“Dakle, riječ je samo o promjeni strukture dioničara, ali ne i o navodnom preuzimanju preduzeća. Shodno tom učešću 'Srbijagas' će učestvovati i u upravljanju firmom u Skupštini, prilikom odlučivanja u Upravnom odboru, razgovorima o razvojnoj politici...”, dodao je direktor “Gasprometa”.

Draganić je potvrdio da se na taj način stvara velika mogućnost za priključenje svih budućih gasovoda u RS i BiH na krak gasovoda Južni tok, koji ide kroz Srbiju.

“Lično smatram da je to jako pozitivno za razvoj gasne industrije ne samo u RS, već i u cijeloj BiH”, zaključio je Draganić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE