• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Kertesu: Milioni maraka na Kipru!

Kako i koliko novca je iznošeno na Kipar u vreme režima Slobodana Miloševića u utorak je pred sudom detaljno opisao čovek koji ga je iznosio!

 Suđenje Kertesu: Milioni maraka na Kipru!  Izvor: MONDO

Bivši upravnik carinarnica Dimitrovgrad i Subotica Lazar Šarac svedočio je pred Specijalnim sudom da je sa optuženim bivšim direktorom carine Mihaljom Kertesom u dva navrata na Kipar izneo najmanje 21 milion tadašnjih nemačkih maraka.

Šarac je u nastavku suđenja Kertesu rekao da je devize u gotovini iznosio iz Srbije 1998. godine avionom savezne vlade, prvi put osam miliona maraka, a drugi put između 13 i 14 miliona maraka, i da je njega i optuženog u Larnaki na Kipru čekala bivša direktorka Beogradske banke Borka Vučić.

"Borka Vučić nas je sačekala na Kipru u predstavništvu Beogradske banke, i vratila se sa nama u Srbiju, a moguće je da je prvi put sa nama i putovala na Kipar", rekao je Šarac, koji je rekao da je magistar fizičke kulture i profesor fizičkog.

Šarac, koji je detaljno objasnio način na koji je novac iznošen iz Srbije, svedočio je da ga je Kertes pozvao telefonom i rekao mu da ponese stvari za dva, tri dana, a da mu je, pošto je došao u Beograd iz Subotice, optuženi u sali za sastanke u zgradi Savezne uprave carina pokazao veliku količinu deviza i naložio mu da ih izbroji.

Svedok je naveo i da mu je Kertes preneo da je od Savezne vlade dobio nalog da novac odnese na Kipar.

"Brojao sam novac ceo dan, napravio specifikaciju i spakovao novac u putne tašne. Mene i Kertesa do aerodroma je odvezao vozač Dragan, čijeg prezimena ne mogu da se setim a koji je ranije radio u DB-u", rekao je Šarac, koji je do dolaska u carinu radio u DB-u u Bačkoj Palanci.

Dodao je da policiji na aerodromu nisu prijavili šta nose u torbama, jer su ih tamo sačekali starešina pogranične policije i operativac DB-a, a da su posle boravka u VIP salonu aerodroma izašli na pistu, bez carinske kontrole, a zatim ušli u mali avion "falkon" savezne vlade.

Na pitanje predsednice sudskog veća sudije Nade Zec da li su imali potvrdu o iznošenju novca iz zemlje, svedok je odgovorio da savezni organi, po carinskom zakonu, nisu bili obavezni da imaju takvu potvrdu, a kada mu je sudija predočila da to nije tačno, svedok je rekao da je to bila "opšte poznata stvar i da su mu tako rekli".

Šarac je naveo da su, pored njega i Kertesa, u avionu bili i Slobodan Grahovac iz carine i još dvoje, troje ljudi čija imena ne zna niti ih je posle toga video.

Svedok je rekao da ih je u Larnaki čekao Slobodan Aćimović iz Beogradske banke, koji je pre izlaska sa aerodroma prijavljivao novac kiparskoj pograničnoj policiji i carini.

"Došao je kiparski carinik i tražio da pogleda novac, ali ga nije brojao, a zatim je Aćimoviću dao potvrdu o novcu. Zatim smo otišli u predstavništvo banke u kojoj je gospodja Borka bila direktor, gde nas je ona sačekala", rekao je Šarac.

Dodao je da su zatim on i Aćimović prebrojali novac sa Kipranima i da je sačinjen zapisnik o primopredaji, a da ne zna dalji put tog novca.

Šarac je naveo da su oba puta na Kipar putovali predveče, u rani sumrak, a da su se vraćali sledećeg dana u isto vreme.

"Novac je iznošen zbog sankcija, jer nije bilo drugog načina za plaćanje prema inostranstvu", rekao je Šarac.

Šarac je dodao i da je novac koji su carinici naplaćivali na carinarnicama u putnom prometu od putnika petkom nošen u elektronski računski centar carine u Beogradu, a da je samo nekoliko puta uplaćivan na račun.

Kertes, koji je uhapšen 16. marta 2007. godine, optužen je da je kao član kriminalne grupe koju je organizovao Slobodan Milošević, tokom prethodne decenije oštetio budžet za 60 miliona evra iznošenjem velike količine deviza na Kipar, finansiranjem Socijalističke partije Srbije, Državne bezbednosti i 1.182 preduzeća.

Kao članovi grupe označeni su i nekadašnji savezni ministri Jovan Zebić, koji je umro u martu prošle godine, i Nikola Šainović.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE