• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znaci oporavka svjetske ekonomije

Poslije duže od godinu dana ekonomskih muka, Evropljani se vraćaju u radnje i ponovo istražuju stambeno tržište.

 Znaci oporavka svjetske ekonomije Izvor: MONDO

Kompanije su usporile tempo otpuštanja. Uslovi kreditiranja se popravljaju.

Ali, centralne banke i neki ekonomisti opominju na oprez pri tumačenju podataka koje govore o naznakama izlaska iz svjetske kreditne krize. Još nema ubjedljivih dokaza o ozdravljenju, kažu oni.

Ipak, akcije na berzama rastu, a izvještaji govore o tome da se pristup kreditima popravlja, da talas otpuštanja u Britaniji jenjava dok poslovno povjerenje u Francuskoj jača.

Ekonomisti danas predviđaju da će brojke za drugi kvartal pokazati da je drastični pad ekonomskog rasta 16 država evrozone usporen na 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje - značajno poboljšanje u odnosu na pad od 2,5 proceneta u prvom kvartalu.

U Njemačkoj, najvećoj privredi Evrope, rast povjerenja poslovonih krugova i potrošača podržan je solidnim znacima oporavka kao što su povećanje izvoza i narudžbina industrijskih prozvoda.

Njemački izvoz, kičma privrede zemlje, zabilježio je porast od 7 proceneta u junu - najveći za gotovo tri godine - mada je i dalje manji za 22,3 odsto na godišnjem nivou. Industrijske narudžbine bile su u junu veće za 4,5 odsto, poslije majskog rasta od 4,4 procenta.

U Španiji, broj ljudi koji traže pomoć za nezaposlene pao je u junu u trećem uzastopnom mjesecu i što je najveći pad od jula 2004. A minus u prodaji automobila od 11 odsto u istom mjesecu viđen je kao krupno dostignuće na tržištu koje je u maju zabilježilo pad prodaje od preko 40 proceneta.

Relativno dobre vijesti ohrabrile su stanovništvo širom Evrope da hrabrije krene u kupovine, pa i da se oprezno vrati na stambeno tržište.

Britanski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja smatra da će cijene kuća i stanova početi ponovo da rastu 2010. godine poslije kraha izazvanog kreditnom krizom.

Ekonomisti opominju na dvije prepreke pred oporavkom. Jedna je nezaposlenost koja raste i koja vjerovatno neće biti obuzdana u drugoj polovini godine. Druga prepreka je skok cijena nafte koji će ograničiti potrošnju stanovništva. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE