• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvodnja piva u BiH opala za osam odsto

Proizvodnja piva u BiH u prvom polugodištu ove godine opala je za oko osam odsto zbog uvoza i smanjenja tražnje usljed ekonomske krize.

 Proizvodnja piva u BiH opala za osam odsto Izvor: MONDO

Kako prenose nezavisne novine, pet pivara u Bosni i Hercegovini u prvih šest meseci je proizvelo 469.731 hektolitar piva, dok je u istom periodu prošle godine proizvedeno 431.473 hektolitara.

Izvršni direktor prodaje Bihaćke pivare Derviš Mulić kazao je da je godišnji kapacitet pet bosanskih pivara 2,5 miliona hektolitara, što je dovoljno za potrebe domaćeg tržišta, ali da se iz uvoza pokriva 60 odsto tržišta.

On je naveo i da je odlika tržišta BiH da se pivopije često prilikom izbora piva vode nacionalnim kriterijumom.

"Na pad domaće proizvodnje u velikoj mjeri utiče i svijest potrošača. U Republici Srpskoj se godišnje popije oko 200.000 hektolitara piva iz Srbije, a u Hercegovini popije oko 120.000 hektolitara piva iz Hrvatske", kazao je Mulić.

Procenjuje se da se u BiH godišnje popije nešto više od 2,5 miliona hektolitara piva, a više od 60 odsto se uvozi, a tržište piva procijenjeno je na 400 miliona konvertibilnih maraka godišnje (oko 200 miliona evra).

Udruženje pivara pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH pre pet mjeseci je uputilo Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za uvodjenje mera protiv prekomernog uvoza piva, ali još nije dobilo odgovor.

Ekspert Spoljnotrgovinske komore Igor Gavran ocenio je da je taj zahtjev opravdan jer nekontrolisan uvoz uništava pivare u BiH.

"Damping cene, nepoštovanje Zakona o zaštiti potrošača, neispravne deklaracije i druge nepravilnosti samo su neki od pokazatelja da uvoznici rade šta žele", kazao je Gavran i dodao da je pivarski lobi u BiH vrlo moćan.

Kako se navodi u Nezavisnim novinama, u drugim zemljama bivše Jugoslavije potrošnja piva je ove godine opala, ali uvozna piva zauzimaju mnogo manji deo tržišta - u Hrvatskoj oko 10 odsto, u Sloveniji oko dva odsto, a u Srbiji oko četiri odsto.

Prema podacima Udruženja pivara i sladara Srbije, u Srbiji je u prvih sedam mjeseci ove godine proizvedeno 3,35 miliona hektolitara piva, što je za 12,1 odsto manje nego u istom periodu 2008, od čega je na srpskom tržištu prodato 2,85 miliona hektolitara, oko 12 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE