• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor o podjeli imovine "Čajaveca"

Dvadeset četiri preduzeća nastala iz nekadašnjeg poslovnog sistema "Čajavec" saglasila su se da podijele imovinu koja je nekada pripadala ovom gigantu

 Dogovor o podjeli imovine "Čajaveca" Izvor: MONDO


Ovaj proces je zbog blokade nekolicine direktora iz sastava ovog preduzeća stajao u mjestu od 2001. godine.

Konačan sporazum o diobi imovine, prema nekim predviđanjima, trebalo bi da bude potpisan početkom naredne sedmice u Banjaluci, nakon što je konsultantska kuća "Sistem konsalting" uradila protokol o namjerama u postupku razgraničenja imovine, piše "Fokus" u izdanju od četvrtka.

Nebojša Malinić, akcionar preduzeća "Čajavec", objasnio je da su trenutni korisnici i vlasnici prostora potpisali protokol kojim su se saglasili s postupkom razgraničenja imovine bivšeg "Čajavca", između preduzeća proisteklih iz tog sistema.

"Preduzeća koja su proistekla iz sistema `Čajavec`, ali i druga pravna i fizička lica, na određen način stekla su pravo vlasništva nad nekretninama koje se u zemljišnoj knjizi i katastru vode na bivše preduzeće `Rudi Čajavec` Banjaluka. Svi oni potpisali su protokol i dogovorili razgraničenje imovine", rekao je Malinić.

On kaže da godinama insistira na provođenju ovog procesa s obzirom na to da novi vlasnici objekata čekaju da gruntovno i katastarski uknjiže imovinu, koju su kupili 2001. godine u regularnom procesu privatizacije ili putem stečajnog postupka.

Malinić je rekao da velike zasluge za rješavanje ovog dugogodišnjeg spora pripadaju Vladi RS.

"Pojedinci su osporavali privatizaciju tih objekata. Međutim, konsultantska kuća `Sistem konsalting` Banjaluka uvidom u neophodnu dokumentaciju, konstatovala je stanje i to dostavila Vladi RS. Nakon toga svi su se saglasili da dioba bude urađena pravično, na način kako je to konstatovano u izvještaju konsultanta", rekao je Malinić.

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS Đuro Grbić kaže da će razgraničenje biti definitivno urađeno kako bi se imovina upisala u zemljišne knjige, a potom pristupilo izradi posebnih privatizacionih programa za pet strateških preduzeća iz sastava vojne industrije "Čajaveca".

"Kupac će kupiti u paketu svih pet strateških preduzeća. Ostali koji su već privatizovali preduzeća moći će uknjižiti svoju imovinu. Ukoliko se neka preduzeća ne slažu s nečim, moći će to riješiti sudski. Ono što je nesporno, ići će na uknjižavanje", rekao je Grbić.

Stečajni upravnik "Čajavec - Centra za kvalitet" Savo Ševaljević kaže da je dobro što se konačno nazire kraj ovom procesu.

"Neki su mislili da `Čajavec` može proizvoditi televizore kao nekada, u trci sa svjetskim gigantima. Realnost je potpuno drugačija. Privatizacija je završena, investitori su na berzi ulagali u neka preduzeća iz sastava `Čajavca`", kaže Ševaljević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE