• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH "u raljama" MMF-a

BiH se obavezala da o doslovno svakom evru koji prikupi ili potroši konsultuje i traži saglasnost od MMF-a

 BiH "u raljama" MMF-a Izvor: MONDO

Sklapanjem stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Bosna i Hercegovina (BiH) obavezala se da o doslovno svakom koraku koji se tiče prikupljanja i trošenja novca konsultuje Fond i traži saglasnost, piše Dnevni avaz.

BiH će se sa Fondom konsultovati i tražiti "zeleno svjetlo" oko svih podataka o finansijskom poslovanju, investicijama, transferima i zaduženjima.

Prema usaglašenom tehničkom Memorandumu o razumijevanju između BiH i MMF, vlasti u BIH se ubuduće uopšte neće moći zaduživati u inostranstvu, niti unutar BiH, bez dozvole finansijske institucije iz Vašingtona.

Svaki kredit, bilo da je riječ o zaduženju za gradnju autoputa ili nekoj drugoj javnoj investiciji, moraće da bude podvrgnut "skeniranju" u MMF koji može da ga odobri ili odbije, čime se odmah dovodi u pitanje nastavak aranžmana i transfer tranši iz kredita.

Istovremeno, nijedan nivo vlasti BIH, državni, entitetski ili kantonalni, neće moći da usvoji nikakvu izmjenu budžeta bez saglasnosti MMF.

Ulaskom u trogodišnji kreditni aranžman "težak" 1,2 milijarde evra, BiH je pristala da MMF u cjelini preuzme kontrolu njenog finansijskog poslovanja i vlasti su sada obavezne da na dnevnoj bazi Fondu šalju relevantne informacije.

Svake sedmice i mjeseca BiH će morati da obavještava MMF o rastu ili padu prihoda, makroekonomskoj situaciji, eventualnim mjerama, svakoj regulatornoj odluci koja se tiče bankarskog sektora, da šalje podatke o aktivnostima banaka, visini kamata i sl.

Uz to, BiH se obavezala da će Fondu dati svaku informaciju koju kreditor zatraži.

Kvartalno će BiH u Vašington slati potpuni pregled stanja, svih prihoda i rashoda na državnom i entitetskom nivou, a radi kontrole ispunjavanja obaveza dogovorenih sa Fondom.

Kako list navodi, za MMF je najvažnije da javna potrošnja u BiH ostane u okvirima prikupljenih prihoda, a svaku rasipnost ili stvaranje obaveza za koje nema novca, Fond neće tolerisati.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE